Сайтът Аз чета започна срещи на живо

Александър Кръстев, основател на сайта за книги и четене azcheta.com

07:00 | 11 ноември 2016
Обновен: 16:20 | 11 ноември 2016
Автор: Иван Николов
Александър Кръстев, основател на Аз чета. София, 11 май 2016. Конференция Образование и бизнес. Снимка: Bulgaria ON AIR
Александър Кръстев, основател на Аз чета. София, 11 май 2016. Конференция Образование и бизнес. Снимка: Bulgaria ON AIR

Защо един интернет сайт търси връзката на живо? Интервю с Александър Кръстев, създател на най-голямата онлайн медия за книги и четене у нас „Аз чета“ за плановете на проекта за развитие.

Дългогодишен блогър и експерт по дигитални медии, Александър е автор на единствения български блог, посветен на професионалната социална мрежа LinkedIn. Преподавател по LinkedIn в магистърска програма на Нов български университет.

Александър Кръстев е носител на приза „Рицар на книгата“ за работата си по сайта. Един от създателите Читалище.то.

Разговаряме с него по повод конференцията "Образование и бизнес-Устойчиви общности", организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria на 21 ноември 2016 в София.

 

Какво е определението ви за устойчива общност?

- Устойчива е онази общност, която съумява през годините да поддържа консистентност в отношенията на своите членове, като междувременно им дава възможност да се развиват към по-добро. Разбира се, всяка подобна общност има нужда от активни членове, които да работят за развитието на средата, създавайки възможности за останалите.

Как вашата работите във вашата медия за създаване устойчиви връзки?

- Вече 10 години „Аз чета“ се старае да поддържа активни отношения с издателите и с читателите, като същевременно изгражда и канали за взаимодействие между тях. Тъй като мисията ни като медия е насочена към дългосрочния ефект от създаване или връщане на любовта към четенето в различни възрастови групи, се стараем постоянно да надграждаме и голяма част от съдържанието и акциите, които правим, са свързани именно с това.

Реално „Аз чета“ е читателска медия и използваме тази си сила, за да сме по-близо до възрастните, помагайки им да са винаги информирани за качествените книги, а с фондация „Детски книги“ работим активно за създаване на читателеки навици у децата и подрастващите.

Какви конкретни планове имате за развитието на общността, в която работи вашата организация?

През последните месеци екипът ни подсили и офлайн дейностите си, започвайки активно партньорство с „Читалище.то“. Вече проектите, които осъществяваме онлайн, имат и продължения „на живо“, като от новия сезон планираме много повече срещи с издатели, в рамките на които читателите да разберат подробности за създаването на една книга и изобщо за книгоиздаването. Сигурен съм, че осъзнаването защо и как книгите идват на бял свят е ключов момент от обикването им и създаването на трайни читателски навици.

Какви са проблемите, които срещате при изпълнението й?
Четенето не е сред популярните дейности и в този смисъл достигането до голяма аудитория е значително по-трудно. Това обаче ни прави по-устремени и съсредоточени върху качественото натрупване на посланията, които генерираме и отправяме. Стремим се минималните финансови ресурси, с които разполагаме за реализирането на всеки проект, да не се отразяват на качеството на изпълнение. Все пак напоследък активно търсим финансиране за дейностите, особено за тези на фондация „Детски книги“, които за мен са от първостепенно значение.

Как изкуството, спорта, младежките инициативи допринасят за създаването на устойчиви общности?

Всички те са в основата на устойчивите общности, поне така съм възпитан от родителите ми, които винаги са били активни граждани, включително и ангажирани с извънработни проекти за подобряване на средата.

Освен това, насочени към правилните възрастови групи, развиването на тези елементи би могло да е важна средносрочна инвестиция в развиването не просто на устойчива, но и на активна общност.

Какви според вас са бъдещите предизвикателства, които ще срещаме в тази област?

За съжаление в тези насоки в България липсват качествени държавни политики – правят се конкретни стъпки, но много малко от тях наистина могат да бъдат класифицирани като „политики“, още по-малко „качествени“.

Тъй като постигането на устойчивост изисква последователност и време, всяко забавяне може да бъде фатално – така всяка пропусната възможност да се работи в полза на подобряването на средата за развитие на изкуство, спорт, младежки дейности, удължава двойно срока за достигането на устойчивост в тези сфери. Затова и ние като организация сме настоятелни в тази посока, не само чрез собствените си ангажименти, но и в позициите си, изразявани при нужда.