Малиновски: Наука не се финансира само с европари

Проф. Никола Малиновски, председател на общото събрание на Българската академия на науките, за финансирането на научни проекти в "Бизнес старт", Bloomberg TV Bulgaria, 9.12.2015.

14:15 | 9 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Никола Мариновски. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Мариновски. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

4,5 пъти е системното недофинансиране на науката през последните години. Данните представи в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria председателят на БАН проф. Никола Малиновски. Оказва се, че бюджетът за наука през 2012 г. е бил равен на парите за бездомни кучета, а две години изпълнителната власт е давала за телефонни разговори почти колкото е половината от бюджета на БАН.

"На базата на основния стратегически документ на национално ниво, засягащ инвестициите в наука, 542 млн. лева трябва да бъдат отделени за наука“, каза проф. Малиновски.

Професорът коментира изказването на Менда Стоянова, че в нереформирани системи, като БАН, не трябва да се наливат пари: „Не разбирам на каква база е направено това изказване, след като Българската академия на науките сама организира международен одит. БАН се съкрати с 10 процента, а броят на институтите се намали почти наполовина. На какво основание може да се каже, че това е една нереформирана система“.

Що се отнася до финансирането на научни проекти с европейски пари, Малиновски каза, че наскоро БАН е спечелила 25 млн. лева европейски средства за оборудване. Той подчерта, че "подобна инвестиция не е правена от нито едно правителство в последните 15 години“.

„Наука в истинския смисъл на думата не се финансира с европейски пари“, категоричен бе професорът. „Европейските пари са черешката на тортата, но когато я няма тортата, оставате по една гола черешка“. 

„Препоръката, науката да бъде финансирана с европейски пари, много прилича на изказването на Мария Антоанета: „Като няма хляб, яжте пасти“. Науката е обявена за приоритетна цел, и в Европа, и в България, но тя е приоритетна само на думи“, каза Малиновски.

Ученият изтъкна, че „през 2012 бюджетът на БАН бе равен на бюджета за бездомните кучета. Парите, които изпълнителната власт дава за телефонни разговори са 30 млн. лева. Това е почти половината от парите, които се дават за наука. Това ли е приоритет?“.

Малиновски каза, че от страна на бизнеса БАН „има протегната ръка, но за да можем да отговорим на тази протегната ръка, на нас ни трябва фундамент“.