26% е избирателната активност за президент към 13:00 чaca

Досега в ЦИК са получени 76 жалби, свързани с изборите за президент и за участие в националния референдум

14:54 | 6 ноември 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Избирателната активност в гласуването за президент към 13:00 часа е 26,2 на сто - гласували са 1 790 608 души. Това съобщи Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия. В националния референдум са гласувал 22,79 на сто от избирателите, или 1 557 444 души. В местните избори в столичния район "Младост" са гласували 22,44 на сто от избирателите - 19 976 души, предава БТА.

Досега в ЦИК са получени 76 жалби, свързани с изборите за президент и за участие в националния референдум, съобщиха пред журналисти Камелия Нейкова и Александър Андреев, говорители и членове на Централната избирателна комисия, цитирано от Investor.bg. 

На-висока активност има в Смолян - 33,74 на сто, а най-ниска в Кърджали - 17,88 на сто.

Избирателната активност тази година е по-висока от предходни години, както в изборите за президент така и за участие в националния референдум, посочи Нейкова. 

Част от сигналите за нарушения са за случаи, в които кабинките за гласуване са разделени - за президент и за участие в националния референдум. ЦИК разпореди да се гласува на едно място. Същото се отнася и за секциите, където има гласуване в частичните местни избори.

ЦИК даде указания неправилно откъснатите бюлетини да бъдат смятани за действителни, ако са попълнени правилно, каза още Александър Андреев.

Има случаи, когато в секциите не са допускани наблюдатели, но ЦИК има ясни методически указания за тези случаи, каза Андреев. Камелия Нейкова допълни, че за регистрация на наблюдатели на партиите не се иска нотариално заверено пълномощно.

Има сигнал, че в секция в Красна поляна е пусната бюлетина за президент в кутия за участие в националния референдум. В този случай избирателят не трябва да се притеснява, вотът ще бъде зачетен, защото грешката е на СИК, поясни Андреев. Преустановено е подреждането на избирателите на опашка пред секциите по азбучен пред СИК в жк. "Дружба" в София, допълни Нейкова. Опашки пред секциите в район Младост" има, защото там изборите всъщност са три - за президент, за кмет и за участие в националния референдум. ЦИК е указала в тези секции да има по три кабинки за гласуване, каза Камелия Нейкова.

По отношение на попълване на декларация от български граждани в чужбина, че не са гласували на друго място - няма пречка да я попълни друг, стига да се подпише саморъчно от човека, който я подава, каза Александър Андреев в отговор на въпрос. 

Ето какво коментираха някои от претендентите за "Дондуков" 2, след като гласуваха преди обяд.

Гласувах с оптимизъм, вярвам, че енергията, която усетих на срещите си в страната, скоро ще се материализира, каза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев, след като гласува днес. Промяната е, знаем всички, неотложна и тя зависи от всички българи, които днес гласуват, заяви ген. Радев. Времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи, каза той, цитиран от БТА.

Румен Радев каза, че е гласувал и на националния референдум, като е отговорил чинно на всички въпроси. Той отбеляза, че допитването е важно и призова всички български граждани да гласуват и на референдума. Той пожела успех на опонентите си за президентския пост, но отбеляза, че волята на народа ще покаже.

Гласувах за стабилна и сигурна България, в която да живеем образовани, проспериращи. Това заяви в Плевен Цецка Цачева, след като гласува. Гласувах за повече справедливост в българското общество, за работещи институции, за запазени национални традиции, за отстояване на националния интерес, допълни тя. Удовлетворена съм от активността, която виждам, но бих желала всички млади граждани на България да упражнят своя вот, защото, мили приятели, всичко зависи от вас.

В отговор на въпрос тя допълни, че е гласувала и на референдума. За мен пряката демокрация трябва да върви паралелно с представителната без да се конкурират. Дала съм своя вот и по трите въпроса на референдума, посочи тя.

Гласувах за държавен глава, който ще донесе спокойствие и по-малко напрежение в страната и ще върне чувството за достойнство на българите, каза кандидатът за президентИвайло Калфин. Претендентът за "Дондуков" 2 се надява на много по-голяма от обичайната избирателна активност, не заради закона, а защото хората виждат смисъл да гласуват. Надявам се да има висока активност и заради референдума, за да бъде успешен, добави Ивайло Калфин. Той смята, че е важно в България да се научим, че пряката демокрация е от значение и референдумите трябва да са успешни.

Гласувах за една силна бъдеща национална държава, в която не купения вот и чуждите интереси определят бъдещето на българските граждани. Това заяви кандидатът за президент на "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов след като гласува в столичния квартал "Овча купел 2". По думите му днес най-важното е българите да излязат да гласуват. Според Каракачанов, ако гласуват повече хора, купения, етническия и корпоративния вот ще имат по-малка тежест. Той обясни, че не е гласувал на националния референдум, защото мажоритарната система в страна като България, където се купуват и продават гласове, е вредна и защото в два поредни бюджета са предлагали субсидията да се намали от 12 на 4 лв.

Гласувах, за да дам сила на свободните хора, каза Трайчо Трайков, кандидат за президент на Реформаторския блок. Гласувах, защото реших, че ако не го направя, утре може да ни накарат да празнуваме пак октомврийската революция. Попитан какъв президент заслужава България, Трайков отговори: "патриот, компетентен, с достойнство". В отговор на въпрос трябва ли България да има по-засилен суверенитет кандидатът за президент каза, че България има своя суверенитет, който се изразява в конституционното устройство на държавата. Въпросът по думите на Трайков е колко умеем да пазим този суверенитет. Трайчо Трайков упражни правото си на вот машинно, защото според него това е начинът да гарантираме, че изборните измами са сведени до минимум.