Флоренция – арена на протести срещу правителството на Италия

Вероятните организатори са анархистки фракции

08:22 | 6 ноември 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският град Флоренция стана арена на сблъсъци между полицията и протестиращи срещу премиера Матео Ренци. Там той провежда ежегодната политическа конференция „Леополда”, основана от него, предава БНР.

Местните органи на реда не дадоха разрешение за провеждането на шествието под лозунга „Не на Ренци, не на референдума”, но то въпреки това се състоя. Сблъсъците между полицията и манифестиращите дошли от различни краища на Италия станаха при опит да се влезе в охраняваната зона. Протестиращите хвърляха зеленчуци, димки и бомбички. Предположенията са, че става дума за анархистки фракции.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела заяви, че всеки човек е в правото си да изказва недоволство, но е недопустимо да се опустошава Флоренция, нито е приемливо насилието в демократична страна като Италия. Той уточни, че протестиращите се опитали да разкъсат многократно полицейския кордон и има повече пострадали полицаи, отколкото от манифестиращите.

Всяка есен от 2010 насам премиерът Матео Ренци организира политическа конференция във Флоренция. Известна е като „Леополда”, защото се провежда в някогашната едноименна жп гара на града, превърната в зала за различни събития от голям мащаб.