Соларните покриви на Мъск – в Tesla

Според иноватора те няма да са скъпи

07:46 | 6 ноември 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Технологичният предприемач Илон Мъск възнамерява да разшири и пренесе своята офанзива по отношение на соларната енергия и върху електрическите автомобили с марката Tesla. Основателят на компанията обяви, че в близко бъдеще и покривите на автомобилите ще могат да генерират соларна енергия за батериите, пише Business Insider.

Мъск не назова конкретен времеви период, в който този план може да стане пазарно реализуем, но намекна, че следващите поколения на моделите Tesla може да разполагат с тази технология. 

В свой туит в социалната мрежа Twitter главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX обяви, че соларните панели над пасажерската кабина няма да са никак скъпи.

Мъск прави подобни намеци за бъдещите поколения автомобили с поне частично задвижване с помощта на добивана от тях соларна енергия от известно време.

Родената в Южна Африка звезда на технологичната сцена и космически визионер представи през миналата седмица нова продуктова линия за соларни панели за покриви, изработени от специално стъкло. Тогава Мъск заяви, че същата технология може да се използва и в превозни средства.

Тогава бе обявени, че „соларното стъкло" в бъдеще ще бъде все по-търсено в сектора на автомобилостроенето. По време на конферентен разговор с инвеститори пък Tesla обяви, че компанията е създала ново подразделение за разработване на специални стъкла. Стъклените повърхности играят все по-важна роля в моделите на Tesla. Още в „колата за масите“ Model 3, която ще се продава от следващата година, ще бъдат използвани тези специални стъкла, предава Investor.bg.

Както се вижда от прототипите на Model 3, стъклото играе доминираща роля за дизайна.

Като цяло пионерът на пазара на електрическите автомобили снабдява своите модели с все по-големи стъклени повърхности. При джипа Model X например почти цялата предна част и задна част са от стъкло. Без фанфари бе представена и нова версия на Model S със стъклен покрив. Именно тези повърхности биха могли в бъдеще да доставят соларен ток за колите.