Интерконекторът между България и Румъния в експлоатация от 11 ноември

България и Китай подписаха меморандум за сътрудничество в областта на пристанищата

15:35 | 5 ноември 2016
Автор: Севделина Илиева
Газопровод, Украйна, снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Газопровод, Украйна, снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Интерконекторът между България и Румъния ще бъде въведен в експлоатация на 11 ноември в Русе. Това е още една стъпка в изграждането на междусистемна свързаност в региона на Югоизточна Европа, което е сред приоритетите на Европейския енергиен съюз. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай в Рига, съобщава БНР.

Борисов и сръбският му колега Александър Вучич обсъдиха подписването на одобрения от Министерския съвет Меморандум за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Сърбия. Той допълни, че дейностите по строителството на интерконектора са в активна фаза и се надява скоро да бъде завършен.

Подписан бе и меморандум за сътрудничество между България и Китай в областта на пристанищата и пристанищните индустриални паркове. Той дава база за строителство, модернизация и експлоатация на пристанища и пристанищни индустриални паркове,  като насърчава страните да развиват сътрудничество чрез инвестиции, сливания и придобивания, публично-частно партньорство, проектно договаряне и доставка на оборудване.