Промени в гръцкото правителство

Новият кабинет е с трима души повече от предишния

12:50 | 5 ноември 2016
Автор: Севделина Илиева
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция. Атина, 9 септември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция. Атина, 9 септември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

На фона на тежки преговори с международните кредитори и спадаща популярност гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в състава на правителството.

Мерките не засягат ръководителите на ключовите министерства, които запазват постовете си, предава Investor.bg, цитирайки ТАСС.

Външният министър ще продължи да бъде Никос Кодзиас, министърът на отбраната - Панос Каменос, а министърът на финансите - Евклидис Цакалотос. Начело на здравеопазването остава Андреас Ксантос, а Янис Драгасакис остава вицепремиер.

Кои ведомства засягат промените?

Министър на вътрешните работи става бившият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис. За министър на образованието, научните изследвания и религиозните въпроси е назначен Константинос Гавроглу, а досегашният титуляр Никос Филис, който влезе в сблъсъци с влиятелната Гръцка православна църква, напуска правителството. 

Министър на труда и социалното осигуряване става Ефи Ахциоглу. За министър на правосъдието, прозрачността и правата на човека е назначен Ставрос Контонис.

Министър на културата и спорта става Лидия Кониорду. За министър на инфраструктурата и транспорта е назначен Христос Спиртзис. Досегашният вътрешен министър Панайотис Курублис ще оглави министерството на морския флот и въпросите на островите, а министър на аграрното развитие и храните става Евангелос Апостолу.

Министър на икономиката и развитието става Димитрис Пападимитриу, а досегашният титуляр Йоргос Статакис става министър на околната среда и енергетиката.

Досегашният втори министър за миграционната политика Йоанис Музалас се освобождава от опеката на вътрешното министерство и оглавява новосъздадено министерство на миграционната политика. Друго новосъздадено министерство е това на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията и то ще се оглави от досегашния държавен министър Никос Папас. Ново отделно министерство на туризма ще се ръководи от Елена Кундура.

Досегашната говорителка на кабинета Олга Геровасили става министър на административната реформа, а новият правителствен говорител ще е Димитрис Тзанакопулос.

Новият кабинет е с 49 члена, с трима повече от предишния. Новите министри ще положат клетва днес по обяд.

За готвените промени в гръцкото правителство се заговори още преди седмица. В очаквания ден Ципрас имаше редица срещи в Министерския съвет. На журналистически въпрос след края им готови ли са смените, той отговори "Забравих, ще ги направим друг ден"

До седмици Гърция ще започне и втория преглед на спасителната си програма. Страната ще трябва да отстоява своите позиции по отношение на чаканите тежки реформи за трудовия пазар и орязване на разходи. Очакванията са, че своя пост може да загуби и социалният министър Йоргос Катругалос.