Европейският съюз и Канада подписаха CETA

Изпълнени са условията за отпадането на визите за Канада за българи и румънци до края на 2017

16:35 | 30 октомври 2016
Автор: Александра Попова
Лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер (в гръб) и Доналд Туск (в средата) по време на подписването на споразумението с канадския премиер Джъстин Трудьо Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер (в гръб) и Доналд Туск (в средата) по време на подписването на споразумението с канадския премиер Джъстин Трудьо Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ЕС и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение на церемония в Брюксел, предаде БТА, цитирана от Investor.bg. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външнатаполитика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд. По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

 След като валонците си извоюваха отстъпката Белгия да може да спре по своя преценка прилагането на споразумението, днешната церемония бе пренасрочена и осъществена. Фрийланд днес бе широко усмихната и дори извика "Успяхме!" с високо вдигнати в юмрук ръце, развълнувана от положителния край на продължилите седем години преговори.