Китайските медии защитиха политиката за нулев Covid въпреки статистиката

Властите твърдят, че подходът предпазва здравето на хората и икономиката, но данните показват различна картина

12:42 | 25 август 2022
Обновен: 12:45 | 25 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавните медии в Китай защитиха все по-скъпо струващия подход за нулев брой болни от Covid-19, като предупреди, че бездействието ще бъде катастрофално на фона на затихващи огнища в големи туристически центрове в страната, предава Bloomberg.  

Динамичният подход за изкореняване на коронавируса създаде безопасна и стабилна среда за развитието на Китай и внася по-голяма сигурност в световната икономика, пише вестникът Economic Daily, свързан с Държавния съвет. Щетите върху растежа на страната произтичат от самия Covid, а не от мерките за ограничаването му, пише вестникът.

Всякакъв завой към залежаване, което означава да не се прави нищо и да се разчита на групов имунитет за овладяване на Covid, би било опустошително за икономиката и обществото, пише в сряда и рупорът на Комунистическата партия People’s Daily. Опитът на страната от началото на пандемията демонстрира ползите от подхода на страната към Covid и показва, че има добро съотношение цена-полза, пише още вестникът.

Икономическите данни обаче показват по-малко розова картина, докато промените в самия вирус променят анализа за рисковете и ползите.

Президентът Си Дзинпин многократно е подкрепял подхода на нулева толерантност, заявявайки, че той спасява животи и предпазва икономиката. Тази позиция срещаше подкрепа и от други държави в началото на пандемията, когато огнищата затвориха много региони на света, въпреки че по-голямата част от Китай не беше засегната, тъй като вирусът не циркулираше в страната.

Промяна на сметките

Мутациите, които направиха вируса по-лесно предаваем през последните 2,5 години, и широко разпространеният имунитет придобит чрез ваксинация и преболедуване, промениха изчисленията. Вече са необходими по-агресивни усилия, за да се овладеят огнищата, като например внезапни блокирания, а тежестта на заболяването намаля.

Шанхай, който претърпя тежка двумесечна блокада през пролетта, отбеляза спад на икономическото си производство с 5,7% през първата половина на 2022 г. Процентът на незаетите търговски центрове в града се покачи до 7% през второто тримесечие, над „предупредителната линия“ от 5%, според фирма за проучване на недвижими имоти.

Финансовият удар обаче не беше ограничен до най-големия град в Китай. В национален мащаб младежката безработица стигна рекордните 19,9%, а продажбите на дребно и индустриалното производство се забавят. Страната увеличава усилията си за стимулиране на икономиката, като ще изразходва още 1 трилион юана (146 милиарда долара) за инфраструктура, за да подкрепи растежа.

Китай отчете 1634 инфекции в сряда, спрямо 3400 преди седмица, като броят им намалява за 4-ти ден по ред. Огнищата в Хайнан и Синдзян утихват, въпреки че броят на заразените остава висок в Тибет, където в сряда заразените бяха 558.

Все още съществуват рискове от предаване на болестта, тъй като пътуващите от градове с огнища могат да пренесат Covid в други части на страната. Кинхай, която граничи с Тибет, отбеляза 544 случая през последните две седмици. Някои от първите инфекции в сегашното огнище са проследени до хора, идващи от Тибет.