Световни лидери бият тревога заради спад на ваксинациите на деца

СЗО и Уницеф предупреждават за драстичен спад във ваксинациите срещу дифтерия, полиомиелит и дребна шарка

20:35 | 15 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните здравни лидери издадоха „червен код“ за детското здраве, като представиха данни, които показват най-големия устойчив спад във ваксинациите на деца от 30 години насам. Световната здравна организация и Уницеф, благотворителната организация за деца на ООН заявиха в петък, че процентът на деца, които са получили три дози ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTP3) е спаднал с 5 процентни пункта между 2019 и 2021 до 81%. Това е най-ниската стойност от 2008 година насам, пишат от Financial Times.

Понижението отразява нарастващият брой деца, които живеят в конфликтни зони и други региони, където имунизацията е по-трудна, пишат от организацията.

Те обвиниха и нарастващата дезинформация свързана с ваксини и нарушенията в разпространението на ресурси предизвикано от пандемията. Ваксинационното покритие е спаднало във всеки регион, като Източна Азия и Тихоокеанския регион отчитат най-голям срив в покритието с тройната ваксина от 9 процентни пункта само за 2 години.

Данните подчертаха и нарастващата заплаха от морбили, като броят на получилите първа доза ваксина срещу болестта спадна до 81% през 2021 г., което също е най-ниското ниво от 2008 г.

В сравнение с 2019 г., 6,7 милиона повече деца са пропуснали трета доза от ваксината срещу полиомиелит и 3,5 милиона не са получили първата доза ваксина срещу HPV, която предпазва момичетата от рак на шийката на матката по-късно в живота.

В световен мащаб повече от една четвърт от покритието на ваксините срещу HPV, постигнато през 2019 г., е загубено, казаха изследователите.

Изпълнителният директор на Unicef Катрин Ръсел каза: „Това е изключително тревожно за здравето на децата.“ Светът е свидетел на „най-големия устойчив спад в детската имунизация от едно поколение“, каза тя, и „последиците ще бъдат измерени в животи“.

Двата органа предполагат, че надеждите, че 2021 г. ще бъде година на възстановяване, са били попарени. Ръсел каза, че е имало очаквания, че Covid-19 ще причини „пандемична умора“ през миналата година, поради блокирането и други смущения, причинени от болестта, но сега продължаващият спад е очевиден.

Тя добави, че COVID-19 не е извинение и страните имат нужда да наваксват имунизацията за липсващите милиони или неизбежно ще станем свидетели на повече огнища, повече болни деца и по-голям натиск върху вече изнемогващите здравни системи“.


Данните показват, че по-голямата част от децата, които са пропуснали ваксинациите, живеят в по-бедни страни. Осемнадесет милиона от 25-те милиона деца, които не са получили нито една доза DTP през годината, са от страни с ниски и средни доходи, като Индия, Нигерия, Индонезия, Етиопия и Филипините регистрират най-висок брой. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че справянето с Covid-19 трябва да върви ръка за ръка с ваксинирането срещу „смъртоносни болести като морбили, пневмония и диария“. Не става въпрос да се избира едното, възможно е да се направят и двете“, добави той.

Здравните лидери предупредиха, че опасността от пропуснати ваксинации се засилва от бързо нарастващите нива на тежко недохранване, което отслабва имунитета. „Сближаването на криза на глада с нарастваща разлика в имунизацията заплашва да създаде условия за криза на оцеляването на децата“, се казва в техния доклад. Те предупредиха, че ще са необходими „монументални усилия“, за да се достигнат универсални нива на покритие и да се предотвратят епидемии. Цената на понижаването на нивата на ваксинация вече е била наблюдавана при огнища на морбили и полиомиелит през изминалата година, които е можело да бъдат избегнати.