Обама: Сан Бернардино беше терористичен акт

Откъс от изявлението от Белия дом

10:48 | 7 декември 2015
Автор: Иван Николов
Обама: Сан Бернардино беше терористичен акт

Откъс от обръщението на президента на САЩ Барак Обама към нацията по повод престрелката в Сан Бернардино, Калифорния и борбата с тероризма. Обама говори от овалния кабинет в Белия дом, Вашингтон.

"Това беше терористичен акт, целящ да бъдат убити невинни хора.

Нашата страна води война с тероризма откакто Ал Кайда уби близо 3000 американци на 11 септември.

В този процес засилихме защитата си - на летищата и във финансовата система и друга критична инфраструктура.

Разузнавателните агенции и органите на реда разкриха безброй заговори тук и в чужбина и работиха денонощно, за да ни пазят.

Нашите военни и служителите за борба с тероризма непрекъснато преследват терористичните мрежи в чужбина, разбивайки техни убежища по света. Те убиха Осама Бин Ладен и ликвидираха ръководството на Ал Кайда.

В последните няколко години обаче терористичната заплаха се разви в нова фаза.

Докато ние се усъвършенствахме в осуетяването на сложни, многостранни атаки като 11 септември, терористите се насочиха към по-прости терористични актове. Като масовите убийства, които станаха твърде обичайни в обществото ни.

Този тип атаки започнаха от 2009 и в Чатануга в началото на годината, а сега и в Сан Бернардино. Докато групировки като ИДИЛ набираха сила в хаоса на войната в Ирак и след това в Сирия и докато интернет изтри разстоянията между страните, виждаме нарастващите усилия на терористите да отворят умовете на хора като атентаторите от маратона в Бостън и убийците от Сан Бернардино.

От седем години всяка сутрин се изправям пред нарастващата заплаха, за която ми докладва разузнаването. От деня, в който поех този пост, съм оторизирал американските военни да се заемат конкретно с терористите в чужбина, защото знам колко реална е опасността.

Като главнокомандващ нямам по-голяма отговорност от сигурността на американския народ.

Като баща на две дъщери, които са най-ценното в живота ми, знам, че се виждаме с приятели и колеги на тържества като това в Сан Бернардино. Знам, че виждаме децата си в лицата на младите хора, убити в Париж. И знам, че след толкова много войни, мнозина американци се питат дали не сме изправени пред раково заболяване, за което няма лечение.

Ето какво искам да знаете.

Опасността от тероризма е реална, но ние ще я преодолеем.

Ще унищожим ИДИЛ и всяка друга организация, която се опитва да ни навреди.

Успехът ни няма да зависи от твърдия тон, нито от изоставяне на ценностите или от страха. На това разчитат групировки като ИДИЛ. Вместо това ние ще надделеем като сме силни и умни".