Все повече страни подкрепят изключването на Русия от Swift

Премиерът на Литва потвърди днес, че решението може да бъде взето до дни

15:35 | 26 февруари 2022
Обновен: 17:35 | 26 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Все повече страни подкрепят изключването на Русия от Swift

Европейският съюз е все по-близо до постигане на споразумение за изключване на Русия от междунардоната система за финансови съобщения Swift заради нападението над Украйна, предава Bloomberg.

Европейската централна банка и Европейската комисия оценяват ефекта върху икономиките на блока, ако бъде взето такова решение. То ще изисква единодушие от всички 27 членки на Европейския съюз.

Първите два пакета от санкции на ЕС не отказаха руския президент Владимир Путин от агресивните му военни действия срещу Украйна, което накара блокът да започне да разработва по-сериозни мерки, които може да включат и системата Swift. Все по-малко държави са против мярката, като Франция и Италия публично изразиха подкрепата си. Италия

Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че италианският премиер Марио Драги е подкрепил идеята за изключването на Русия от SWIFT в рамките на телефонен разговор между двамата.

„Това е началото на нова страница в историята на нашите държави“, написа Зеленски в Twitter.

Малко по-късно от офиса на Драги потвърдиха позицията. Италия ще подкрепи всяка линия на санкции от Европейския съюз срещу Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, включително мерки за глобалната платежна система Swift, посочват от екипа му.

В разговора със Зеленски Драги е „потвърдил, че Италия... напълно ще подкрепи серията от санкции на ЕС срещу Русия, включително и тези за SWIFT”, гласи официалното изявление.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните днес също потвърди, че западните партньори са все по-близо до решението да блокират достъпа на Русия до SWIFT.

„Целта ни е това решение да бъде взето възможно най-бързо. Не мога да се ангажирам с конкретна дата. От това, което чувам, изглежда, че няма силна опозиция“, посочи тя по време на пресконференция във Вилнюс.

От своя страна, Зеленски призова Германия и Унгария също да подкрепят мярката, за да накажат Москва за нахлуването в страната му.

„Вече има почти пълна подкрепа от страните от ЕС за изключване на Русия от Swift. Надявам се, че Германия и Унгария ще имат смелостта да подкрепят това решение“, каза Зеленски във видеообръщение, публикувано онлайн.

Канада, Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз вчера заявиха, че могат да предприемат този ход в рамките на следващ кръг от санкции, свързани с нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ заявиха, че сериозно обмислят възможността за подобна мярка, а съюзниците им в Европа също узряват за идеята, която не изглеждаше осъществима само допреди няколко дни, допълват източници на Bloomberg.

Американският президент Джо Байдън упълномощи Държавния департамент на САЩ да предостави незабавна помощ от 600 млн. долара на Украйна, включително 350 млн. долара военно финансиране.