България категорично подкрепя строги санкции срещу Русия

Това е заявила външният министър Теодора Генчовска, цитирана от пресцентъра на МВнР

11:45 | 26 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България категорично подкрепя строги санкции в отговор на руската военна агресия срещу Украйна, в т.ч. санкции срещу Съвета по сигурност на Руската федерация и президента Владмир Путин, стана ясно от изявление на българския външен министър Теодора Генчовска. 

"Суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници е факт, който не подлежи на преговори", заяви Генчовска, цитирана от пресцентъра на МВнР.

Тя участва в извънредно заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС в Брюксел. Единствена тема в дневния ред беше руската военна инвазия в Украйна. Българският първи дипломат призова за тясна координация по отношение на евакуацията от Украйна и информира колегите си за предприетите от България мерки в тази насока.

Съветът одобри правните актове за новия пакет от санкции срещу Руската федерация, в т.ч. банков сектор, високопоставени физически и юридически лица от Руската федерация, както и олигарси. Предвижда се приемане и на допълнителни ограничителни мерки по отношение на Беларус във връзка със съдействието на страната за руската военна агресия.

Министрите обсъдиха оказването на допълнителна помощ за Украйна и подчертаха твърдата си подкрепа за Грузия и Република Молдова, посочват още от външното ни министерство. 

Междувременно Съветът на Европа съобщи, че замразява временно членството на Русия в организацията. В съответствие с Устава на Съвета на Европа Комитетът на министрите реши да спре правата на представителство на Руската федерация в Комитета и в Парламентарната асамблея с незабавно действие заради въоръженото нападение на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението.

Приетото днес решение означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните му конвенции, включително Европейската конвенция за правата на човека. Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по отношение на Руската федерация, също остава член на Съда. Жалбите, подадени срещу Русия, ще се разглеждат и решават от ЕСПЧ.

Спирането не е окончателна, а временна мярка, за да останат каналите за комуникация отворени, пише в съобщението.

Вчера България въведе забрана за излитане, кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна.

Всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация, не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на България, включително въздушното пространство над териториалните води, поясняват от министерството на транспорта. 

Забраната е в сила от 00.00 на 26 февруари 2022 г.

Ако се вземат предвид синхронните контрамерки, предприемани от властите в Москва, може се очаква, че още утре Русия ще забрани полети на български самолети над своето въздушно пространство.