Citi поддържа човешки контакти в дигиталната епоха

Джонатан Ларсен, глобален директор ритейл банкинг, Citi

10:43 | 3 декември 2015
Автор: Иван Николов
Клон на Citibank в Чикаго, Илинойс, САЩ. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg
Клон на Citibank в Чикаго, Илинойс, САЩ. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Джонатан Ларсен, глобален директор ритейл банкинг, Citi обяснява защо банката запазва човешкия контакт в дигиталната епоха и идва ли краят на офиса на улицата. Ларсен говори със Зеб Екърт от Bloomberg.

 

Това ли е краят на физическия банков клон такъв, какъвто го познаваме? Как се променя той?

Това наистина са много интересни времена за нашия бизнес. Дигиталният свят за нашите клиенти не се случва в момента, а вече е тук.

Всичките ни клиенти контактуват с нас чрез своите смартфони и таблети по интернет. Интересното е, че физическият контакт и физическите клонове все още имат важна роля  за общуването с клиентите. 

 

Любимата дума в технологиите е "нарушавам". Как технологиите нарушават или променят начина, по който подхождате към банкирането на дребно в Сити?

Нарушаването не е нещо ново във финансовата индустрия. Citi беше първата банка, която въведе банкоматите.

Ние все още ги използваме и те ще бъдат част от живота ни, докато използваме пари в брой.

През това време видяхме раждането на интернет, на мобилното банкиране – те тотално промениха начина, по който взаимодействаме с нашите клиенти и обратното.

 

Тази технология е чудесна, но има сериозно притеснение за сигурността и защитата на личните данни, какво прави Citi по този въпрос?

Това е основното притеснение на всеки клиент – всеки иска да е сигурен, че само той има достъп до личните си данни и че информацията и парите му са защитени.

На всичките ни пазари в Азия имаме 2 идентификации за онлайн достъп. Използваме sms като начин да изпращаме уникален пин код, когато клиентите ни влизат в акаунтите си.

Имаме физически жетони, които генерират уникални кодове и дори нещо, което наричаме „Технология за подписване на транзакцията“, където ние генерираме код, изпращаме ви го, вие го въвеждате и тогава устройството генерира нов пин код.

Тези устройства са много полезни, но имаме и много мощни защитни стени и кодиране.

 

Как виждате бъдещето в банкирането на дребно за гиганти като Citi?

Опитваме се да разберем къде са ценните източници – мислим за съветници в бизнеса с кредитни карти, за наградите от кредитните карти, както и за възможността автоматично да ребалансираме портфейлите на клиентите ни с инструменти за избиране най-подходящата инвестиция на пазара. Така ще можем заедно с клиентите си да виждаме пълните им портфейли във всички банки и да им помогнем цялостно.