Моров: "Сирма" показа потенциала на фондовия пазар

Веселин Моров, изпълнителен директор на „Реал Финанс“ за представянето на Българската фондова борса през ноември, във „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, 2.12.2015

10:03 | 3 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Видяхме един месец, който не беше обусловен от много сериозна ликвидност. Пазарният измерител SOFIX и останалите индикатори показаха, че настроението на инвеститорите все още е минорно, а основните позиции, които движат пазара показаха спад. Видяхме движение в порядъка между два, четири, пет процента при най-ликвидните от тях“. Така коментира представянето на БФБ през ноември Веселин Моров.

„Въпреки тази негативна тенденция, на пазара все пак имахме един позитивен елемент и това беше успешното листване на на българската технологична компания „Сирма Груп Холдинг“ АД, която в крайна сметка създаде и добра предпоставка за допълнителни листвания в следващия период“, добави специалистът.

„На нашия пазар има достатъчно ресурс, който може да бъде отделен и други компании, подобно на „Сирма“, могат да направят листвания, които да привлекат по-голям кръг инвеститори. Така и пазарът ще усети позитивен ефект от навлизане на нови капитали“, допълни финансистът.

„Не можем да очакваме, че само една компания, както беше случая със „Сирма“, може да върне интереса на инвеститорите към Българска фондова борса. Това, обаче, със сигурност е едно много добро начало, което не трябва да изпускаме като възможност“, каза Моров.

Той напомни и за важността на идеите за „преструктуриране на самия капиталов пазар. Идеите за разширяването му чрез интеграция с други местни, локални пазари в Централна и Източна Европа. За съжаление на тези процеси влияят политически фактори и вече десет години нищо не се случва“.

Относно прогнозите за IPO на „Нео Лондон Кепитъл“, Моров каза, че се надява то да бъде успешно, „за да може всеки всеки един такъв позитивен елемент да окаже позитивен натиск върху инвеститорите, но, за съжаление, това е една птичка, от която не може да очакваме много по-всеобхватно влияние“.

„Подобряването на инфраструктурата на нашия фондов пазар, е от жизнено важно значение, както за големите, така и за малките играчи на пазара“, каза в заключение Моров.