Ще запази ли S&P историческата тенденция за силен декември

Ноември и декември винаги са били втория и третия най-силен месец за S&P 500 от 1950 година насам

19:29 | 1 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Комбинация от множество рискове маркира края на тази година. Инвеститорите са притеснени дали през месец декември ще продължи историческата тенденция на силно представяне от страна на фондовите борси. И то в момент, в който заплахата от новия щам Omicron става все по-силна, а Федералният резерв демонстрира все по-агресивна парична политика, пише Reuters.  

Ноември и декември винаги са били втория и третия най-силен месец за S&P 500 и то от 1950 година насам. Индексът на акциите се качва със средно 1.7% и 1.5% през този период, според Stock Trader’s Almanac. 

Тази година приходите от ноември стъпиха на криво точно през последните дни на месеца. До известна степен това се дължи на новия вариант на COVID-19 и промяната в тона на Федералният резерв като част от мерките, които централната банка предприе срещу нарастващата инфлация. S&P 500 завърши месеца със спад от 0.8%, но въпреки всичко отчита ръст от 21.6% за годината и остава близо до рекордно висока стойност. 

Въпреки всички тези рискове, които едва ли ще изчезнат в скоро време, акциите все пак може да завършат годината положително, ако съдим по историческото им представяне. 

Индексът S&P е отчитал положителна доходност през месец декември през 74% от случаите от 1928 година, което е по-често от всеки друг месец, показват данни на Bespoke Investment Group.

Ако ноември е по-слаб тенденцията се затвърждава, но само ако представянето през останалата част от годината е било стабилно. Тази година е 10-тият случай, в който S&P 500 е завършвал на червено ноември, но отчита над 10% ръст от началото на годината, показват данни на агенцията. В 9-те предходни случая, акциите са завършвали месец декември на положителна територия.

„Инерцията определено е водещ фактор“, казва Джордж Пиъркс, макро стратег в Bespoke, пред Ройтерс. „Ако акциите се покачват през цялата година и хората са с по-малко изложение към някои позиции, може да искат да го увеличат преди края на годината.“

Печалбите през декември обикновено са още по-добри, когато S&P 500 се представя силно през първите 11 месеца от годината, според Райън Детрик, главен пазарен стратег в LPL Financial.

От 1950 г. насам индексът е нараствал средно с 1,7% през декември, в момент, в който S&P 500 се е покачил с поне 20% през останалата част от годината, в сравнение със среден ръст през декември от 1,5%, според Детрик.

Във вторник индексът на волатилността Cboe, известен като индикатора на страха на Wall Street, се покачи до нива, наблюдавани по време на масовото разпродаване на акции, породено от Omicron, през миналата седмица. Тогава председателят на Фед Джером Пауъл каза пред Конгреса, че централната банка вероятно ще обсъди  по-скорошно намаляване на месечните си покупки на облигации. Това ще бъде предстоящата политика на Фед, която ще цели да контрира растящата инфлация. Акциите паднаха след тези новини, докато доходността на държавните облигации нарасна.

„Поради предстоящите потенциални промени в политиката, участниците на пазара трябва да очакват допълнителна волатилност на пазара през тези несигурни времена“, казва Чарли Рипли, старши инвестиционен стратег на Allianz Investment Management, в скорошно съобщение.

Очакванията за действията на Фед вероятно ще доведат до нежелани последствия за технологичните акции, чиято огромна тежест в индекса S&P 500 помогна за изкачването му до рекордно високи нива през тази година.

Акциите в сферата на информационните технологии на S&P 500 се търгуват с 27,5 пъти по-високи прогнози за печалба за 12 месеца в сравнение с историческата си средна стойност от 20,8 пъти, според Refinitiv Datastream.

Инвеститорите се опитват и да оценят потенциалния риск от варианта Omicron, като Goldman Sachs очертава четири сценария за това как може да се отрази натиска от него и потенциалното му въздействие върху глобалния икономически растеж.

Сценарий на спад, при който голяма вълна от инфекции води до затваряне, може да забави глобалния растеж до 2% през първото тримесечие на 2022 г., казва банката. Много инвеститори обаче вярват, че акциите ще продължат да поскъпват.

„Пазарът търси извинение “да се разпродаде” от доста време“, казва Джак Янасевич, водещ стратег в Natixis Investment Managers Solutions. „И все пак силните корпоративни отчети и вероятността от разрастваща се икономика трябва да попречат на фондовия пазар да падне значително от сегашните си нива.“

Повишаването на доходността на държавните облигации – което често следва очакванията за по-агресивна политика на Фед – понижава привлекателността на акциите за някои инвеститори и може да натежи още повече върху компаниите с високи оценки, тъй като заплашват да подкопаят стойността на техните дългосрочни финансови потоци.