Седмицата завършва с големи пазарни сътресения заради новия щам на Covid

Опасенията, че мутацията, открита за първи път в Южна Африка, може да се разпространи в целия свят доведе до сътресения при множество валути и други класове активи

10:04 | 26 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите разпродават рискови активи и се насочват към активи убежища в петък, тъй като новият вариант на коронавируса разтърси световните пазари, пише Bloomberg.

Опасенията, че мутацията, открита за първи път в Южна Африка, може да се разпространи в целия свят и да попречи на възстановяването на световната икономика, доведе до поскъпване на държавните ценни книжа и йената, докато южноафриканският ранд падна до най-ниското си ниво от една година. Азиатските акции и фючърсите върху акции в САЩ поевтиняха на фона на намаляването на риска и спада на суровия петрол.

Учените тепърва ще определят дали вариантът B.1.1529 се предава по-лесно или води до по-висока смъртност от предходните, но властите по целия свят реагираха бързо. Обединеното кралство и Израел временно забраниха полетите от Южна Африка и пет съседни държави като предпазна мярка. Хонконг потвърди два случая на новия щам на пътници, пристигнали в града, съобщи правителството в четвъртък вечерта.

Това беше достатъчно, за да накара трейдърите първо да действат, а след това да  задават въпроси предвид липсата на информация за новия щам.

 „На пазари от Япония до Южна Африка наблюдаваме избягване на риска поради опасения заради новия щам на Covid, но хубавото е, че страни като Обединеното кралство действат бързо, за да ограничат разпространението му“, казwа Джъстин Тан, ръководител азиатските изследвания в United First Partners. „Като се има предвид, че светът е минавал през това и преди с варианта Делта, вече има сценарии за подобни ситуации – дори ако новият вариант се окаже опасен.”

Доходността по 10-годишните облигации - глобалният еталон на дълговите книжа - спадна с цели 9 базисни пункта до 1,54%, след като търговията  се възобнови след Деня на благодарността в САЩ, а тази по 5-годините облигации спадна с цели 11 базисни пункта до 1,23%.

Йената поскъпна с цели 0,7%, докато индикаторът за очаквана волатилност в S&P 500 се повиши. Валутите на развиващите се пазари, включително ранда, мексиканското песо и турската лира поевтиняха с повече от 1%.

Пореден шок за пътуванията

Книжата на авиокомпаниите и други компании от туристическия сектор в Азия бяха сред най-големите губещи, тъй като търговците реагираха на перспективата за по-нататъшни ограничения на полетите. Петролът поевтиня, тъй като новият щам породи опасения относно перспективите за търсенето на енергия преди Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да се срещнат следващата седмица и да разгледат своята производствена политика.

Заседанието на ОПЕК+ ще се състои на 2 декември. Тогава ще бъде взето решение за предлагането през януари след безпрецедентния ход на САЩ и други държави да използват стратегически запаси, за да овладеят растящите цени на енергията.

Междувременно съставена от Bloomberg кошница от азиатски акции, които ще спечелят от евентуални ограничения като видеоигри, интернет услуги и компании за здравни грижи, поскъпнаха в началото на азиатската борсова сесия.

Тази седмица нервите на глобалните инвеститори вече бяха обтегнати заради безпокойството относно оттеглянето на стимулите от Федералния резерв и привидно безмилостното повишаване на инфлацията. Акциите на технологичните компании бяха подложени на натиск, криптовалутите отбелязаха завишена волатилност и цената на защитата от понижение в S&P 500 се повиши.

Ограничена ликвидност

Въздействието на Деня на благодарността в САЩ може да е изострило ранните действия на трейдърите. Обемите на изтъргуваните фючърси върху акции в САЩ бяха с около 10% по-малко от 30-дневната пълзяща средна към обяд в Токио, както и активността при компаниите от индекса Hang Seng в Хонконг.