Байдън и Си Дзинпин разговаряха по-дълго от очакваното, но без конкретни резултати

Това е първата среща на двамата лидери, откакто Джо Байдън е президент на САЩ

11:27 | 16 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин подчертаха нуждата от сътрудничество помежду си  отговорността си към света да избягват конфликти по време на дълга онлайн среща в понеделник, предава Ройтерс.

САЩ и Китай са на различни мнения за произхода на пандемията от Covid-19, търговските и конкурентни правила, разширяването на ядрения арсенал на Китай и засиления му натиск върху Тайван, както и други въпроси.

„На мен ми се струва, че нашата отговорност като лидери на Китай и САЩ е да гарантираме, че конкуренцията между двете страни няма да предизвика конфликт, независимо дали е умишлено, или неволно“, каза Байдън. „Просто обикновена, ясна конкуренция“.

Си Дзинпин определи Байдън като „стар приятел“ и каза, че двете страни трябва да увеличат комуникацията и сътрудничеството, за да решат множеството предизвикателства, пред които са изправени. Байдън по-рано оспори описването на връзката им като старо приятелство.

Говорейки с преводач, Си Дзинпин каза: „Като двете най-големи икономики в света и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Китай и САЩ трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството“.

Байдън обеща да адресира сфери на безпокойство, включително човешките права и други въпроси в Индо-Тихоокеанския регион, добавяйки, че „с теб никога не сме били толкова официални един с друг“.

Разговорите, които бяха инициирани от Байдън и продължиха повече от 4 часа с кратка почивка, имаха за цел да затоплят направят отношенията. В началото разговорът между двамата лидери бе наблюдаван от малка група журналисти с Байдън в Белия дом, преди двамата президенти и топ съветниците им да се оттеглят за частни обсъждания.

Байдън и Си Дзинпин не бяха имали среща, откакто Байдън стана президент на САЩ и последният път, когато разговаряха, бе по телефона през септември.

Американски представители омаловажиха очакванията за конкретни ангажименти от двете страни, включително търговията, където Китай изостава в ангажимента си да купува американски стоки и услуги за 200 млрд. долара повече. В програмата на Байдън не бяха и американските мита върху китайски стоки, които Пекин и бизнес групи искат да бъдат намалени.

Белият дом отказа да отговаря на въпроси дали САЩ ще изпратят официални лица на Зимната олимпиада в Пекин през февруари. Активисти и американски депутати призовават администрацията на Байдън да бойкотира игрите.

„И двете страни се опитват да установят за цел на разговора създаване на стабилност в отношенията, както чрез своя колегиален език, така и чрез рамкиране на разговора и важността на отношенията“, каза Скот Кенеди, експерт за Китай във вашингтонския Център за стратегически и международни проучвания.

„Въпросът е дали ще достигнат споразумение по нещо или поне – ще се съгласят, че не са съгласни и ще избегнат ескалиращи стъпки“.

Целия материал четете на сайта www.investor.bg