Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как Южна Корея стимулира капиталовите пазари

Даниела Бобева, проф. Йонг Соп Рии и Ил Донг Ко в Светът е бизнес, 30.08.2016

22:54 | 30 август 2016
Автор: Кирил Петков
Даниела Бобева, бивш вицепремиер, проф. Йонг Соп Рии и Ил Донг Ко от Националния университет в Сеул, Южна Корея. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниела Бобева, бивш вицепремиер, проф. Йонг Соп Рии и Ил Донг Ко от Националния университет в Сеул, Южна Корея. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

60% е увеличението на броя на листваните компании през 2015 година в Южна Корея. Това е световен рекорд. Това каза Даниела Бобева, преподавател по икономика и финанси, банкер и бивш вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски. Бобева гостува на Ивайло Лаков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria, заедно с проф. Йонг Соп Рии и Ил Донг Ко от Националния университет в Сеул, Южна Корея, за да коментира програмата за споделяне на опит на корейското правителство. Това е програма, която се осъществява в България за трета поредна година и сега се работи по три проекта, свързани с капиталов пазар, с иновациите и с малките и средни предприятия.

„Интересът ни към корейския опит е, защото след Азиатската криза те успяха много бързо да възстановят капиталовия си пазар. А сега глобалната финансова криза се отрази в много по-малка степен на техните пазари. Въпреки това, още през 2011 година започнаха сериозни реформи, които подпомогнаха плавното излизане от кризата“, каза Бобева.

„Южна Корея бе ударена от две финансови кризи - в края на 90-те и през 2008. Така че нашите пазари се сринаха почти до дъното. Но правителството положи огромни усилия и от 2011 година фондовата борса се възстанови. През 2015 имаше няколко листвания, така че може да се каже, че капиталовият пазар се възстанови“, каза Рии.

За да стимулира развитието на пазарите, правителството е създало „двоен пазар“ - две борси. Едната е основната стокова борса, а втората - за средни предприятия, обясниха гостите. В последствие е създадена и трета част на борсата – за малки предприятия и това се е оказала най-динамичната част от корейската борса.

Вижте целия коментар: