Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В България има огромен потенциал за ръст в платената телевизия

Станислав Георгиев, гл. изп. директор на Булсатком, "Светът е бизнес", 10.05.2021

21:03 | 10 май 2021
Автор: Александра Попова

В България има огромен потенциал за ръст в платената телевизия. Делът й е над 83%, докато отчетите на регулатора показват под 70%. Това заяви Станислав Георгиев, гл. изп. директор на Булсатком, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В страната ни около 400-600 хил. абонати на платена телевизия използват пиратски услуги. Това означава, че услугата не се докладва пред доставчиците на телевизия. Сивият сектор трябва да бъде унищожен, тъй като трябва да работим на равни конкурентни правила“.

От думите на Станислав Георгиев стана ясно, че по време на пандемията гледането на телевизионна съдържание в Булсатком се е увеличило средно от 4 часа и половина с около 1 час.

"Очакванията към телекомуникационната индустрия се повишиха мащабно, но това не доведе до ръст на бизнеса", каза още изпълнителният директор на компанията.

Гостът коментира и темата за финансовото преструктуриране на Булсатком. От 2019 г. насам българският опратор има нов мениджмънт, който няма общо с финансовите проблеми на предходните акционери и управители. 

"До финансовото преструктуриране на Булсатком се стигна след като бяха взети кредити, които се оказаха предизвикателство да бъдат обслужвани. Сред най-тежките последици от финансовото преструктуриране на Булсатком, е това, че в фирмата е била замразена".

След изчистване на финансовите задължения, споделя Георгиев следва „много вътрешна работа“ по преструктуриране на дейността. За новия мениджмънт проблемите са изчистени и развиват компанията по нов модел, с философия, услуги и продуктово портфолио, ориентирани към тв съдържание.

Станислав Георгиев заяви, че клиентската база на компанията е около 650 хил. абонати за платена телевизия.

„За платена телевизия Булсатком е категоричният лидер на пазара, с над 30% пазарен дял“, заяви гостът.

"Булсатком не е телеком. Ние сме телевизионен доставчик и се стремим да върнем компанията към нейната същност, към нейното ДНК.“

"B-box е заявка за бъдещето на компанията", заяви Станислав Георгиев. 

"Устройството за достъп върху безжичен интернет до IPTV на Булсатком предлага най-модерните функционалности на Google Android TV. B-box работи с всичките неща, които искате да се инсталирате на него, но ние от Булсатком направихме необходимите промени, така че да представим нашата визия за това как трябва да изглежда една телевизионна услуга".

„Моят избор беше да инвестираме в мета данни – описание на филма, кои са актьорите, кога излиза на екран. Фокусирахме се върху това да подреждаме информацията“, допълни още гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.