Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кои са възможните посоки за развитие на европейския сценарий

Стойчо Стойчев в Светът е бизнес, 23.08.2016

23:01 | 23 август 2016
Автор: Кирил Петков
Стойчо Стойчев, политолог, преподавател в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стойчо Стойчев, политолог, преподавател в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посланието е ясно – трите големи държави-основателки на Европейския съюз се срещат, за да очертаят някаква посока на развитие на европейския проект от тук нататък, защото пред съюза наистина стоят редица предизвикателства и излизането на Великобритания далеч не е основното. Това каза Стойчо Стойчев, политолог, преподавател в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той коментира началота на серията срещи на германския канцлер Ангела Меркел с 15 от европейските лидери за формиране на евентуална единна позиция по преговорите с Великобритания след Brexit.

"Ясно е, че в сегашния състав на ЕС има държави, които не искат да има задълбочаване на европейската интеграция".

"Флагманът на тези държави е на път да напусне ЕС", което означава, че ще се направи опит да се компенсира с по-дълбока интеграция", обясни политологът. Според него обаче, задълбочаването на интеграцията, "след като има обща валута, която има перспектива да обхване всички държави", изисква съгласуване и единна фискална политика. "Ако се уеднаквят данъчните тежести в ЕС, това ще доведе до много големи сътресения".

"Свободното движение на хора е един от елементите на свободния пазар, но трябва да се внесе и някакъв разум".

Защо сделката за бежанците с Турция "от самото начало бе обречена на провал"? Защо "риск за България има, на фона на емигрантската вълна, но той е премерен"? Защо механизмът за вземане на решения в ЕС предполага нуждата от коалиции от държави по конкретни проблеми?

Вижте целия коментар: