Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политически реалности: Какво се случи и какво предстои?

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 06.04.2021

21:02 | 6 април 2021
Обновен: 21:10 | 6 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Тези избори показаха, че протестът не си е отишъл; че недоволството на българското общество към този политически модел е все още много силно. Това заяви Христо Панчугов, политолог, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Това, което отсъстваше в изборите, е алтернативният разказ за облика на промяната на този политически модел. Поради тази причина станахме свидели на значително фрагманетиран парламент с много малко точки, около които може да се търси обединение".

"Ако тези политически формации можеха да произведат обединение, то това трябваше да се случи преди изборите", коментира политологът, пояснявайки, че тогава е бил моментът за разрешаване в голяма степен на дилемите, които българското общество има към съответните политически формации. 

"Очевидно търсенето на подобно обединение на фона на вече начертаните разделителни линии ще бъде изключително сложна задача", коментира Христо Панчугов. 

"В този ред на мисли най-вероятният сценарий е чисто позиционна игра през следващите около един-два месеца, след което да се търси нова подкрепа или формула за явяване на нови избори".

По отношение на потенциала на дадени партии да загубят или да спечелят по-голяма обществена подкрепа при нови избори Христо Панчугов посочи, че има няколко притеснителни тенденции.

"Едната възможност е почти изцяло свързана с търсенето на обединение с така наречения "националистически/патриотичен вот". Това, че в момента той не е част от парламента, не означава, че е изчезнал от българската политика, а дори напротив".

"Ние видяхме неговото "пръскане" на още по-големи парчета - дали това е в ляво около "Възраждане" и русофилството в България, или в дясно около Васил Божков и всички други малки формации като НФСБ, ВОЛЯ и т.н.", допълни гостът.

По думите на Христо Панчугов този вот винаги е бил част от българската политика и но на сегашните избори той се фрагментира на множество части, които се оказаха недостатъчни, за да могат подобни партии да влезат в парламента. 

"При едни следващи избори този вот неминуемо ще търси обединение - това е една потенциална заплаха, за която ние трябва да си даваме сметка". 

Втората голяма заплаха според политолога идва по линия на степента на допълнително консолидиране на вота от страна на партиите, които в момента са част от парламента.

"Вероятността да се повтори същата ситуация или дори някои формации да загубят обществена подкрепа също ще е много голяма".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук