Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Победа на местни избори в Германия, не означава победа на федерално ниво

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, Светът е бизнес, 16.03.2021

21:02 | 16 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Победата на местни избори не винаги означава и победа на федерално ниво. Често пъти в Германия се забелязва, че партиите, които управляват местните провинции, не съвпадат с партията, която доминира централната власт. Това заяви Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Християндемократическият съюз (ХДС) ще участва при всички положения в следващото федерално правителство на Германия", изтъкна дипломатът.

"Много зависи кои кандидатури ще бъдат излъчени. В момента по-полулярен сред обществото е баварският премиер Маркус Зьодер от Християнсоциалният съюз, но същевременно Армин Ланшет от ХДС е дългогодишен провинциален премиер на Северен Рейн-Вестфалия и се ползва с добра база в администрацията на партията".

По думите на Стоян Сталев изключително важно е преди федералния вот в Германия да се засилят посланията на бъдещите кандидати.

"Необходима е по-голяма категоричност в посланията, тъй като един от недостатъците на канцлера Ангела Меркел през последните години е желанието й да се хареса на всички", допълни бившият служебен министър на външните работи.

Дипломатът уточни, че възходът на Зелените на регионалните избори се дължи най-вече на техния лидер Винфрид Кречман, който макар и да е "зелен", също така е с консервативни политически убеждения. 

"Той успява да съчетае зелените политики с подкрепата на бизнеса - доказателство, че неговата политическа линия и индустрията не са в противоположни позиции".

Според госта Зелената партия има реална възможност да участва в следващото федерално правителство, както и либералите от партията на Свободните демократи, поради техния успех на местния вот.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук