Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Marsh McLennan: Недоброволната емиграция на работоспособни кадри е риск №1 за България

Нели Калчева, управител на Марш България, част от Marsh & McLennаn Companies, Светът е бизнес, 19.02.2021

21:02 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Очакванията на бизнес лидерите за България са много различни спрямо глобалната картина - три от петте посочени риска за страната са геополитически - риск от неуспех на държавното управление, риск от вътрешно политически конфликти и риска от неуспех на регионалното управление. Риск №1, който е посочен от бизнес лидерите - това е рискът от недоброволна емигарация на работоспособни кадри. на трето място е посочен екологичен риск, който всъщност е риск от екологична катастрофа, който е резултат от човешко действие или бездействие. Това заяви Нели Калчева, управител на Марш България, част от Marsh & McLennаn Companies, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Както в Западна Европа, така и в България риск номер едно за бизнеса е пандемията. Що се отнася до риск номер две в Европа той е киберсигурността, докато в България той не е идентифициран в топ 5. В Европа третият риск е не само този от безработица, но и от обезценяване на човешкия труд. Другите два риска в топ 5 са свързани с балон в стойностите на активите и фискална криза на съответната държава". 

Проучването за 10-те най-големи риска за бизнеса, проведено от компаниите на Marsh & McLennаn в всетовен мащаб всяка година, е инициатива на Сватовия икономическо форум. То се извършва във всички държави в света, като иследователите се допитват до четири източника на информация - на първо място бизнесът, държавните институции, организации и експерти в тези направления, обясни гостът.

„Обследват се пет основни рискови категории – геополитически, икономически, екологични, технологични, и социални рискове“, каза Калчева. 

„До 2014 г. доминиращи са икономическите рискове и опасенията от повтаряща се криза. От 2018 г. до сега екологичните рискове бях възприети като най-голямата опасност. През 2020 г. се забелязва рязко преобразяване на доминантата, като най-силен ефект има рискът от тежки инфекциозни заболявания“.

„Пандемията като един социален риск се появява и по отношение на предвидимост и очакванията. Респондентите нямат доверие на възможността на световната общност да се справи с последваща пандемия и очакват тя да се повтори в следващите 10 години“, заяви Калчева.

„В краткосрочен план в световен мащаб риск номер едно за бизнеса в следващите 2-3 г. е именно пандемията. На второ място се явява рискът от безработица и намаляване на жизненият статус основно в развиващите се държави. На трето място е поставен екологичният риск, като се има предвид най-вече рискът от изчерпването на водните в ресурси. Следват технологичните рискове от процесите по дигитализация и киберсигурност. На пето място се поставя рискът от продължителна стагнация“.

„Все повече анализаторите се концентрират в увеличаването на различията на дигиталното ниво, както при компаниите, така и между държавите. Надпреварата в конкретния случай се забърза изключително много чрез пандемията и компаниите, който вече се занимаваха с дигитализация имат сериозна преднина“, каза Калчева. 

„Основната поука, която можем да вземем от пандемията е, че е необходим ефективен план за устойчивост на всички нива – глобално, частен и публичен сектор и на ниво домакинства. По отношение на риска е важно да се прилага холистичен подход, защото рисковете имат кумулативно свойство“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.