Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

София Касидова: Българският бизнес винаги е бил в крак със случващото се в Европа

София Касидова, икономист, съветник "Стратегическо развитие и планиране" в Управителния съвет на Българска банка за развитие и бивш заместник-министър на икономиката, Светът е бизнес, 05.01.2021

21:11 | 5 януари 2021
Обновен: 22:11 | 5 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Има сектори у нас, които не са достатъчно добре подготвени за преструктурирането на производствените процеси, насочени към устойчивостта. Но българският частен сектор много бързо и ефективно намира своето място, ако вече не го постигнал. Бизнесът в България е пределно наясно с по-широката картина на случващото се в Европа, основните трендове и факта, че икономиката няма да бъде такава, каквато беше преди. Това коментира София Касидова, икономист, съветник "Стратегическо развитие и планиране" в Управителния съвет на Българска банка за развитие и бивш заместник-министър на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Фирмените инвестиции ще бъдат все повече фокусирани към по-новите технологии и иновациите, като компаниите у нас ще се възползват както европейски ресурс, така и от свой собствен".

София Касидова изрази оптимизъм, че българските фирми и институции ще се възползват ефективно от този по-широк европейски и глобален тренд, намирайки своето място в новия икономически цикъл, тъй като сме страна членка на Европейския съюз и е невъзможно за нас да пренебрегнем нормите и законодателствата на блока, насочени към "зеленото" и дигитално преструктуриране.

"Защо нов икономически и инвестиционен цикъл? Защото сме свидетели на възстановяване на брутните вътрешни продукти на световните икономики, докато лихвените проценти напълно вероятно ще продължат да бъдат ниски в продължение на една до две години и половина".

"Целият този икономически процес отваря нова страница с нови макроикономически показатели и фокус не върху традиционната ефективност, т.е. оптимизация на разходите, а с фокус върху устойчивостта, която все повече започва да присъства в характеристиките на всеки индустриален процес", коментира бившият заместник-министър на икономиката.

По отношение на мястото на България в тази икономическа революция София Касидова поясни, че на нашата страна ѝ предстои много работа, но преди всичко българският бизнес винаги е бил добре подготвен и запознат със случващото се в по-глобален мащаб.

"Вярвам, че тази година здравната криза ще бъде преодоляна. Ваксината е просто един мост, който от "днес" ни прехвърля "утре". И този мост е изключително необходим, защото възвръща доверието и готовността за потребление, а потребителското търсене ще бъде един от основните локомотиви на възстановяването".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.