Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България е оазис за инвестиции, но трябва да бъде изпратен ясен сигнал навън

Георги Стоев, председател на Управителния съвет на "Тракия Тех", Светът е бизнес, 03.09.2020

21:00 | 3 септември 2020
Обновен: 13:56 | 4 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Tезата, че най-тежкото е вече преминало, е погрешна. От една страна, бизнесът преодоля редица социални, политически и икономически препятствия по време на пандемията, но, от друга, повечето поръчки по естество са дългосрочни – когато дойде времето да се поемат нови, да се запазят работни места и нива на заплащане, тогава ще се прояви истинската криза.  Това коментира Георги Стоев, председател на Управителния съвет на "Тракия Тех", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Неслучайно повечето прогнози за възстановяване на инвестиционната активност в България посочват 2022 г. като годината за рестарт на българската икономика", каза още той. 

По отношение на вътрешнополитическите сътресения в страната, Стоев коментира, че протестите са нормална част от битието на всеки гражданин на демократична държава.

"Чуждият инвеститор не трябва да се притеснява от недоволството на българското население, а по-скоро от липсата на стабилни европейски институции и произвол в някои сфери на обществения живот", добави той.  

Не е нужно при появата на кризисна ситуация инвеститорите да звънят на своите посланици, за да им решават проблемите. Това не е някаква колония от 3-ия свят. Инвеститорите трябва да вярват в бъгларските съдилища и институции и трябва да са нясно, че тук никой няма да им извие ръцете и да им окаже натиск. 

Георги Стоев изрази своята критика по отношение на антикризисните мерки и степента на ефикасност на държавното подпомагане на частния сектор.

„Правителството действаше в ситуация, изпълнена с паника, правейки опити да гаси пожари вместо да адресира основните проблеми на трудовия пазар –  създаването и съкращаването на дадено работно място е все още много трудно според Кодекса на труда. Вместо да разреши подобни казуси, управлението се фокусира върху имплементирането на спорни мерки като субсидиране на заетостта в дадени фирми, които не се нуждаят от тази помощ, но все пак получиха пари.“

Гостът подчерта необходимостта България да изпрати ясен сигнал към чужди инвеститори и предприемачи, гласящ: „Тук лесно се създава и поддържа заетост, няма опасност от резки покачвания на данъци и осигуровки, присъства макроикономическа стабилност".

Според него само така страната може да се надява на икономическо възстановяване и приток на външни инвестиции. "България е оазис, но за съжаление страда от все повече държавни интервенции“, смята Стоев. 

„Въпреки новите тенденции, които се наблюдават в глобален аспект, все още съществуват български компании, които вярват, че техният бизнес  не може да бъде дигитализиран, че  дейностите им не подлежат на този процес. Тези тенденции са нови, защото тепърва се дефинират, но е време за българските предприемачи да се събудят и да оценят преимуществата на дигитализацията.“

По думите на госта 2021 г. ще бъде добра година, но в Европа се забелязва разделение на индустрията.

„Европа на силно индустриализираните страни и Европа на държави, разчитащи на финансиране, субсидиране, външен дълг; държави, които пряко се намесват в частния сектор и върху които се оказва все по-силен натиск от синдикатите. Оста вече не е Изток-Запад, а Север-Юг. Европа ще излезе по-разделена от тази криза“, коментира Георги Стоев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.