Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българският книжен пазар е 80 млн. лв. годишно

Стоил Панайотов в Светът е бизнес, 24.05.2016

21:25 | 24 май 2016
Автор: Кирил Петков
Стоил Панайотов, търговски директор на Хеликон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоил Панайотов, търговски директор на Хеликон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма точна статистика и данни, но общият обем на пазара на книги у нас може би е от порядъка на 70 – 80 милиона лева годишно. Важно уточнение е, че тук не се включват учебниците. Това каза Стоил Панайотов, търговски директор на Хеликон, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Пазарът на книги се развива. Има положителни знаци за това. Оборотите отбелязват ръст. Преодоля се моментният застой преди няколко години, от 2010-2011 година. Обемите се възстановиха и вървят нагоре. На върха винаги е художествената литература. Преводна, но и българска, напоследък. Издават се много български автори, като много им помага комуникацията в социалните мрежи и интернет. Това помага много на българските автори, като цяло". 

По думите на Панайотов "оборотът в книжарниците в Румъния е около два пъти по-голям, отколкото в България", а те са три пъти повече от нас. "В България четем повече чужди автори, а в съседните ни държави четат повече своите си. В съседните също се четат чужди, но процентът на техните автори е по-висок, отколкото при нас". 

Вижте повече във видеото: