Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Излишъкът в бюджета през февруари не е изненада

Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch, Светът е бизнес, 01.04.2016

21:10 | 1 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Излишъкът в държавния бюджет през февруари се дължи на увеличените приходи, като по-голямата част от тях идват по линия на по-големия размер на сумите, възстановени от ЕК, активизирането на икономиката и създаването на допълнителни работни места в края на 2015. Това каза икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Увеличават се постъпленията от косвените данъци, както и от акцизи, коментира още той. По думите му е налице цикличен ефект. През декември са осъществени огромни разплащания през бюджета, което на практика означава по-високи приходи през януари. От друга страна, икономиката ускорява темпа си на растеж през последната година, макар и недостатъчно, заяви Богданов.

Другият важен фактор е свиването на разходите, основно на капиталовите такива. С оглед на преминаването към новия програмен период тази година ще бъде доста по-слаба за публичните инвестиции, което в краткосрочен план означава по-ниски капиталови разходи в бюджета и възможност за малко по-голям излишък в началото на годината, обясни още икономистът.

Тази тенденция ще се запази и през второто тримесечие на годината, но това до някаква степен е прогнозирано в бюджета, каза още той.  

Вижте целия коментар във видеото: