Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Промяната на доставчика на електроенергия няма да се отрази на цената

Робърт Дик, председател на УС на EVN България, Светът е бизнес, 31.03.2016

21:47 | 31 март 2016
Автор: Investor.bg
Робърт Дик, председател на УС на EVN България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Робърт Дик, председател на УС на EVN България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

EVN като инвеститор ще подкрепя стъпките към либерализирането на енергийния пазар. От утре домакинствата ще имат възможност да избират доставчика си на електроенергия. Те не трябва да се страхуват от нищо, защото услугите, които предлагаме ще останат същите. EVN ще предоставя допълнителна възможност и оферти, от които хората ще могат да избират в бъдеще.Това каза Робърт Дик, председател на УС на EVN България, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод отпадането на всички пречки за домакинствата в избора на доставчик на електроенергия от 1 април.  

По думите му промяната на доставчика няма задължително да се отрази на цената на електричеството. Реализирането на по-ниски цени на електроенергията зависи от конкуренцията на енергийния пазар и няма да се случи автоматично. 

EVN страда от кроссубсидирането на регулирания пазар, коментира още той, като обясни, че цената, на която енергийната компания е задължена да изкупува енергията е по-висока, отколкото регулираната цена за продажба на крайните клиенти.   

По отношение на предложената от страна на EVN промяна на цените на електроенергията и топлоенергията за следващия период Робърт Дик каза:

Цената, на която купуваме зависи от много фактори, така че тя ни задължава да включим всички разходи. Ние не искаме увеличение на цената, а просто искаме разходите ни да бъдат покрити от този регулиран пазар, което трябва да е нормален принцип на регулация.

Той коментира още създаването на Националната енергийна камара, чиято цел е да улесни диалога и качеството на комуникация с клиентите и институциите, дейността и развитието на EVN и работата на Българската Независима Енергийна Борса.

Вижте целия разговор във видеото: