Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Хасърджиев: Няма такова нещо като служебен рамков договор

Светът е бизнес, 29.03.2016

21:57 | 29 март 2016
Автор: Кирил Петков
д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Служебен рамков договор няма, защото законът не казва, че трябва да има такъв. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организацията в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Няма какво да подписва лекарският съюз, защото законодателят е предвидил в тази ситуация Надзорният съвет на НЗОК сам да решава“.

Законът казва, че когато няма подписан рамков договор, Надзорният съвет на Здравната каса може да приеме решение за изменение на сегашния рамков договор и то само ако има настъпили промени в законодателството, каза Хасърджиев. „Точно в такава хипотеза се намираме в момента. Рамков договор няма подписан. Крайният срок беше февруари, следователно в момента действа старият рамков договор. Но понеже през годината имаше няколко законодателни инициативи – промяна в Закона за здравното осигуряване, промяна в Закона за бюджета на НЗОК, множество наредби, нова здравна карта и др., днес надзорът спази закона и прие със свое решение тези изменения в стария рамков договор, които се изискват“.

По думите на Хасърджиев никога не е имало намерение да се приема служебен рамков договор, а новите промени, касаещи българските граждани през оставащите месеци на годината, са много.

„Много повече пари за личните лекари, много повече направления ще има тази година, много повече изследвания, много повече възможности за лечение в болница и бюджет за лечение там. За пръв път се въвеждат и пътеки за долекуване. Здравната каса ще започне да финансира високоспециализираните дейности, каквито са радиохирургията и др.“.

„Основното нещо, което е ново, е, че здравната каса ще спре да заплаща дейности. От тук нататък здравната каса трябва да закупува дейности и това е принципно различна постановка. Това изискваше да се променят текстовете в рамковия договор“.

Д-р Хасърджиев коментира и протестите на лекарите.

Вижте целия коментар: