Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Човекът не трябва да е подчинен на изкуствения интелект

Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната, Светът е бизнес, 21.02.2020

21:00 | 21 февруари 2020
Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект не бива да се използва за оценка на хората. Човекът трябва да е в средата по отношение на изкуствения интелект, като същевременно трябва да има и последната дума. Това мнение изрази Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Шарков смята, че компютърът не става по-умен от човека, а се слива с него. 

"В Брюксел основателят на Facebook Марк Зукърбърг донесе петиция, която декларира действията и мерки, които Facebook ще вземе в посока ограничаване езика на омразата, борба с фалшивите новини, запазване личните данни на хората. Тези мерки трябваше донякъде да умилостяват Европейската комисия. Те обаче не са достатъчни".

По думите на Георги Шарков не само "троленето", а и дезинформацията, поднесена по достоверен начин, препредавана много пъти, е голям проблем. Междувременно той изтъкна и важността на критичното мислене и отсяване на новини.

"Единният цифров пазар може да се случи само ако имаме единно пространство на данни, унифицирани правила и критерии и различни нива на защита в зависимост от критичността на използване на системите".

"Работна група има за цел да създаде насоки, които да компенсират изоставането на Европа в използването на изкуствения интелект и технологично като цяло. Единият от първите продукти е етични насоки за надежден интернет", разкри гостът.

"Един от горещите проблеми е разпознаване на лица от разстояние. Технологията го позволява, но това води до възможност с публични средства да бъде проследяван човек и да му се нарушава личното пространство".

Индустриалните данни

"Има необходимост от създаване на хранилища за надеждни данни в Европа, като предизвикателството е как могат да се предават те - например, в областите здраве, транспорт, комуникации. Една от оценките е, че използването на данни за оптимизация дори в селското стопанство ще доведе до икономически ефект от 90 милиарда евро", подчерта Георги Шарков.