Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвеститорите вече не гледат на Google и Apple като на високотехнологични компании

Светът е бизнес, 24.03.2016

21:05 | 24 март 2016
Автор: Кирил Петков
Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доста бързо, за няколко часа, пазарът изконсумира ефекта на терористичните атаки в Брюксел. Реакцията, която видяхме, като спад на акциите и най-вече ръст на златото, приключи. Още същия ден. Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Изводът е, че пазарът е претръпнал и свикнал или смята че повече няма да има други случаи, което е малко вероятно“.

„Златото дава много хубав сигнал за това какво ще се случи с фондовите пазари, а те предсказват какво ще се случи в икономиката“, каза Цачев. „Когато инвеститорите се притесняват какво ще се случи в икономиката, те прехвърлят част от парите си в злато и цената на златото расте. За пръв път наблюдаваме това явление от пет-шест години“.

Спираме да говорим за Google и за Apple, като за технологични компании от гледна точка на поведение на инвеститорите. Те вече са си традиционна индустрия. Ако ги сравняваме с предишните компании, които са били лидери в битовата техника. Те имат абсолютно същото отношение на инвеститорите към тях, като една компания, която генерира много пари, дава един добър дивидент“. 

Вижте целия коментар: