Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Путин много добре разигра своята военна карта за икономически дивиденти

Проф. Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 17.03.2016

21:40 | 17 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цифрите сами по себе си доказват предположенията, че Русия не е тази, която е платила огромната част от сумата. Това каза проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки официалното оповестяване на руския президент Владимир Путин, че Русия е похарчила 33 млрд. рубли за военната операция в Сирия.

Очевидно е вярно, че по-голямата част от сумата се изплаща от Иран. За 5 месеца и половина руснаците показаха модерни оръжия и добро боравене с тях.

Ако Русия не беше предприела такава интервенция в Сирия, режимът на Башар Асад най-вероятно щеше да падне. Причините за изтеглянето на Русия от Сирия, от друга страна, са много. Една от тях е задъхването на руската икономика. Проф. Чуков обясни, че съществуват няколко интересни тези за изтеглянето на страната. Едната презумпция е Сирия срещу Украйна, потенциална сделка между Вашингтон и Москва и вдигането на санкциите срещу Русия, а другата - сделка между Русия и Саудитска Арабия, от която зависят цените на нефта. Путин много добре разигра своята военна карта за икономически и политически дивиденти, заключи арабистът.

Вижте целия коментар във видеото: