Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Едва 6% от студентите в България се обучават за перспективните професии

Светът е бизнес, 10.03.2016

21:44 | 10 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В природни науки, математика и информатика, където се очаква да бъде големият бум през следващите години, се обучават едва 6% от българските студенти. Причината е, че това са трудни специалности и затова младежите не ги избират. За сметка на това в социални, правни и стопански науки се обучават 45% от тях. Това заяви Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и консултант към МОН, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Банки, счетоводство, осигуряване, управление, IT и анализ на данни, архитектура и инженерство, продажби, образование и обучение са секторите, които ще генерират над 2 млн. работни места до 2020.

В същото време тя посочи, че се очаква отлив при административните дейности, производство, строителство и проучване, добив на полезни изкопаеми, право, спорт. През следващите години активно ще се развиват мехатрониката, ИКТ индустрията, комуникационната индустрия, както и здравеопазването и грижата за хората.

Сред десетте критични умения, изведени в Давос, които ще бъдат важни през 2020 са: аналитично мислене, критично мислене, умения за учене, работа в екип и споделяне на отговорности и задачи. Според Раковска критичното мислене и уменията за анализиране на данни са най-трудни за постигане днес.

Роботиката, генетиката, нанотехнологиите и биотехнологиите се очаква да претърпят огромно развитие, каквото изобщо не можем да си представим.

Над 7 млн. души се очаква да останат без работа, защото тяхната работа ще бъде роботизирана и автоматизирана. "Това са основно хората с нискоквалифициран труд", обясни Раковска. Тя подчерта обаче, че ще бъдат открити нови работни места и, че се очаква 2/3 от децата ни да имат професии, за които не сме чували. 60% от най-търсените професии през следващите 10 години все още не съществуват.

През следващите 5 години съотношението между съкратени и наети хора ще бъде 3:1 за мъжете и  5:1 за жените. Тоест повече жени ще загубят работата си. Причината е, че ключовите умения, които ще се търсят в бъдеще са свързани с технически и дигитални умения. 

Целия разговор може да видите тук: