Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Външните граници на ЕС са ангажимент на всички държави

Светът е бизнес, 01.03.2016

21:53 | 1 март 2016
Автор: Investor.bg
Владимир Кисьов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Кисьов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последната една година се убедихме, че политиците на големите държави в Европа са объркани, но най-объркана се оказа Меркел. Преди година тя покани много от преселниците в Германия и Европа, а сега казва точно обратното. "Справедлив копромис не може да съществува, защото компромисът винаги е несправедлив." Така коментира посланието на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на бежанския поток в Гърция бившият зам.-министър на външните работи Владимир Кисьов в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Укрепването на границите от всички балкански държави по т.нар. Западен маршрут представлява огромен риск от хуманитарна криза за Гърция, крайморските държави с европейски външни граници и България. Външните граници на ЕС са ангажимент на всички държави. Не могат да бъдат оставени някои страни като България, Гърция или Италия да се справят сами, заяви Кисьов. По думите му политиката на България за охрана на външните граници е правилна.

Липсата на обща политика по отношение на бежанския поток ще създаде проблеми на цяла Европа. Бежанската вълна от Сирия и от останалите държави вече се признава като световен проблем, коментира още бившият зам.-министър.

По отношение на бъдещето пред Шенгенското пространство той заяви, че границите в Европа не могат да бъдат върнати. Това означава да се стопира бизнеса и развитието в общността. „Ние сме член на ЕС и трябва да се борим да влезем в Шенген“.  

Вижте целия разговор във видеото: