Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интерконекторът с Гърция е най-бързата диверсификация

Светът е бизнес 26.02.2016

22:15 | 26 февруари 2016
Автор: Александра Попова
Атанас Георгиев, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Георгиев, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интерконекторът с Гърция е най-близкият до строителство газопровод, който може да диверсифицира газовите доставки на България. Това заяви в ефира на "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в СУ Атанас Георгиев. Освен за газовата диверсификация на България, той говори за газовото находище "Силистар", руският тръбопровод "Посейдон" и други теми. "Обсъжда се и такъв с Турция, но по него са неясни параметрите и няма инвестиционно решение, така че единствената реална алтернатива остава Гърция." 

Целта на проекта "Посейдон", който не е нов, са газови гоставки от Русия през Гърция и Йонийско море за Италия, като той е основният конкурент на трансадриатитеския газопровод за доставки на газ от Азербайджан през Турция и Гърция до Италия, каза Георгиев.

Терминалът за втечнен природен газ край Кавала ще бъде милиардна инвестиция в евро в зависимост от терминала, заяви експерът. "Въпреки това за него не може и дума да става преди да сме изградили интерконектора с Гърция." Интерконекторът с Гърция ще позволи на България да получава алтернативни доставки на газ от Южния газов коридор и от други трасета, които преминават през Гърция, допълни енергийният експерт.

Много големи са очакванията от газовото находище "Силистар", за чието проучване Shell обеща да инвестира, каза Георгиев. Въпреки това дали компанията ще инвестира в проучвателен сондаж ще зависи от първоначалните проучвания, което е несигурно поради ниските цени на въглеводородите в момента допълни той.