Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какъв ще е ефектът от оттеглянето на Русия и САЩ от Договора за ракети с малък и среден обсег

Димитър Гърдев, международен анализатор, Светът е бизнес, 06.02.2019

22:00 | 6 февруари 2019
Димитър Гърдев, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Гърдев, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстои сложен период за международната сигурност. Тя се градеше на 4 основни договора. Договорът за противоракетната отбрана и Договорът за ограничение на въоръжените сили в Европа бяха денонсирани. В момента остава само Договорът за стратегическите настъпателни въоръжения, който е към своя край. Това каза Димитър Гърдев, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Николай Кръстев.

„Този договор приключва през 2021 г. Ако не бъдат активирани много сериозни разговори за неговото продължаване, той автоматично приключва. С това се разрушава конструкцията за международната сигурност, която е изграждана още през 60-те години на 20-ти век“.

Русия и САЩ се обвиняваха взаимно дълго време в серия от нарушения на Договора за ракети с малък и среден обсег, коментира той.

“САЩ заявяваха с достатъчно основания, че Русия подготвя вариант на крилатата ракета „Калибра“ с наземен вариант и увеличен радиус на действие до 2500 километра, което е пряко нарушение на договора“.

От много отдавна руското военно експертно мнение е, че Договорът за ракети със среден и малък обсег възпира възможностите на Русия. Позицията се разпространяваше много активно след излизането на САЩ от Договора за противоракетната отбрана, обясни Гърдев.

Целия разговор може да проследите във видео материала.