Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Емоционалната интелигентност - констелация от личностни характеристики?

Д-р Антонина Кардашева, упр. директор на Smart Strategies и нац. координатор на Международното общество за емоционална интелигентност, САЩ, Светът е бизнес, 06.02.2019

21:00 | 6 февруари 2019
Д-р Антонина Кардашева, упр. директор на Smart Strategies и нац. координатор на Международното общество за емоционална интелигентност, САЩ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Антонина Кардашева, упр. директор на Smart Strategies и нац. координатор на Международното общество за емоционална интелигентност, САЩ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Терминологично емоционалната интелигентност може да се разгледа в два аспекта, коментира д-р Антонина Кардашева, упр. директор на Smart Strategies и нац. координатор на Международното общество за емоционална интелигентност, САЩ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Американската общност по емоционална интелигентност е поканила изследователи и създатели на методи за изследване на емоционална интелигентност, в която всички тези хора създават книги, методи, групи. Бях поканена като български изследовател в тази област, тъй като през 2012 г. адаптирах, стандартизирах и верифицирах метода за изследване на емоционална интелигентност. След което ме поканиха да стана национален координатор, а за мен е част за мен да популяризирам това знание. Това бе поводът да се учреди Фондация за развитие на емоционалната интелигентност в България, чиято първа дейност ще е седмица на емоционалната интелигентност през април".

Някои теоретици от парадигмата смятат, че това е комбинация от наши личностни характеристики, които ние унаследяваме, спомена д-р Кардашева. "Те ни дават възможност да управляваме емоциите, да комуникираме балансирано, да сме стресоустойчиви, както и да имаме висока оценка и самосъзнание. В такъв смисъл емоционалната интелигентност е констелация от личностни характеристики. Другото разбиране за нея идва от екипа на американските изследователи. Според тях това е способност за общуване и възприемане, която ние може да развием след раждането. Разграничаването на двата подхода е в методологичен план", допълни тя.

Най-добрият стандарт за управление на емоциите в бизнес среда е да умееш да управляваш предизвикателствата в конфликтната ситуация, а също и да умееш да мотивираш служителите и да балансираш различията, счита Антонина Кардашева.

"И щастието, и емпатията са компоненти на емоционалната интелигентност. Емпатийно ориентираните хора би било добре да имат лимит на емпатията си. Тя е средство да комуникираме. Като част от емоционалната интелигентност емпатията е по-висша степен на изразяване. В последно време балансът между работа и личен живот е мерната единица за щастие. Щастието може да бъде проекция или следствие. Според изследване българите имаме по-субективно възприятие за щастието като наш компонент на емоционалната интелигентност".

Гледайте видео материал с целия разговор.