Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Катар усеща конкурентното си предимство в производството на природен и шистов газ

Мартин Табаков, геополитически анализатор, Светът е бизнес, 05.12.2018

22:00 | 5 декември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Защо Катар реши да напусне ОПЕК, какви са процесите, определящи случващото се в Близкия Изток? Ние сме свидетели на един процес на премоделиране на съюзите в Персийския залив. По време на катарска визита в Ирак се лансира една нова, интересна съюзническа формула, в която да влязат Катар, Иран, Ирак, Турция и Сирия. На пръв поглед коалицията изглежда невъзможна. По тази тема коментира Мартин Табаков, геополитически анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев

Табаков определи съюза на изредените по този начин държави на пръв поглед като невъзможен. "При по-различен разрез на тези държави ще видим, че от една страна това е режимът на аятоласите и тяхното тихо сътрудничество с държави, които са много близки по идеология с мюсюлманско братство.Макар практически първично да отхвърляме подобна коалиция като невъзможна, на втори план може би тя не е лишена от логика", каза още Табаков.

 "Катар изнася около 600 хил. барела петрол дневно, това е количеството, което Катар произвежда. Ако ги сравним с милионите, произвеждани от Саудитска Арабия, конкуренцията изглежда като между Давид и Голиат. Но действително, както казаха и от Доха, основният фокус върху енергийното производство и продажба на енергийни продукти ще се ориентира спрямо производството и износа на природен газ и шистов газ. Катар отговаря за около една трета от природния газ, който се потребява в световен мащаб и давайки си сметка за изключително богатите залежи, които тази държава притежава, нейното управление решава не само да акцентира върху него, но и да увеличи производството и продажбата на природен газ. Това, което се предвижда от катарското правителство,  е ако през 2017 г. държавата е произвела около 77 млн. метрични тона природен газ да ги увеличи на над 120 млн. тона до 2024 г. Държавата усеща едно много силно предимство в конкуренцията за производство на шистов и природен газ", уточни Табаков.

Анализаторът застъпи мнението, че докато не бъдат разрешени конфликтите в отношенията между Катар и Саудитска Арабия, е много трудно да се говори за каквото и да е арабско НАТО, това е една от най-актуалните теми за американската външна политика, но особено на актуализираната по време на новата администрация на Доналд Тръмп, който си е поставил за цел да изправи един такъв местен алианс срещу Иран.