Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Отношенията между България и Сърбия се развиват във възходяща посока

Мая Гойкович, председател на сръбският парламент; Цвета Караянчева, председател на НС, Светът е бизнес, 12.09.2018

22:00 | 12 септември 2018
Мая Гойкович, председател на сръбският парламент; Цвета Караянчева, председател на НС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мая Гойкович, председател на сръбският парламент; Цвета Караянчева, председател на НС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България и Сърбия имат много добри отношения и те се развиват в много добра посока. Това каза Цвета Караянчева, председател на НС, по време на брифинг, излъчен в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Караянчева изрази убежденията си, че отношенията между България и Сърбия ще продължат да се движат във възходяща посока.

Една от темите, които засегна председателят на НС, беше присъединяването на Сърбия към Европейския съюз (ЕС). Тя посочи, че България има желание да ѝ сътрудничи, за да хармонизира законодателството си с европейското.

Караянчева добави, че инфраструктурните проекти между двете страни ще продължат да се развиват, тъй като само свързаността между държавите от Балканския полуостров и Западна Европа би могла да повиши икономическия растеж и туристическите посещения в двете страни.

Мая Гойкович, председател на сръбският парламент, също посочи, че отношенията между България и Сърбия се развиват „в най-добра посока“.

Тя коментира възможността за присъединяване на Сърбия към ЕС, като определи това като основна цел на страната. Според Гойкович опитът на България би бил много полезен за сръбската държава.

„Вече разговаряхме с какво България може да помогне на Сърбия за присъединяването ѝ към ЕС. Размяната на опит между двата парламента е много важна“.

Сътрудничеството в туристическия сектор председателят на сръбския парламент също определи като много важно.

Гойкович коментира и животът на българското малцинство в Сърбия.

„В Сърбия бяха приети много закони и наредби с цел по-добрия живот на българското национално малцинство в страната. Работи се във всички области на закона за прилагането на тези закони“.

Гойкович посочи още, че новата учебна година започва с отпечатани нови учебници за българските ученици в западната ни съседка.