Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дигиталните пари диверсифицират финасовата сфера и дават възможност за свободен избор

Алиса Березутска, СЕО, Krypton Events, Светът е бизнес, 11.09.2018

22:00 | 11 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталните пари няма да заменят изцяло фиат валутите, но те дават възможност за свободен избор, децентрализират финансовата сфера и с времето, когато отмине истерията, ще станат по-стабилни и хората ще им се доверяват повече.Това каза Алиса Березутска, СЕО, Krypton Events в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев, по повод предстоящата международна конференция NEXT BLOCK – една от водещите блокчейн конференции в Източна Европа, която събира индустриални визионери от цял свят в България.

„България е известна с вече две добри IT-поколения още от времето на комунизма, има втория най-голям резерв на биткойн в света след създателя на биткойн. Това допълнително показва влиянието на страната в света на криптовалутите, понеже има изключително много експерти, които стоят зад кода на блокчейн технологиите, банковите акаунти на нашите партньори са в България“.

Гости на конференцията са влиятелни хора от различни части на света – Стерлин Люан, амбасадора на bitcoin.com, Марк Бернегер, опитен финтех и крипто предприемач, Мичъл Игълстейн, съучредител и главен изпълнителен директор на FDCTech.Inc., модератор на панел "Дигиталните активи срещу физическите активи", една от темите, които ще се дискутират на конференцията. (В началото на кариерата си, г-н Игълстейн е основал Campus Universe - онлайн магазин за пратки, за да могат учениците да купуват и продават учебници един от друг чрез напълно автоматизиран сайт за електронна търговия, който печели наградата Голдън Уеб Ауорд).

Едно от най-интересните събития към конференцията, съобщи гостът, е хакатонът, който се организира за пръв път, в рамките на цял ден няколко отбора ще се състезават да открият отговор на един от двата проблема, които  партньорите от Paysafe ще предложат. Наградният фонд надвишава 15 хил. долара, участието в събитието е безплатно и организаторите се надяват да намерят нови таланти. Всеки, който желае да участва може да се запише до 13 септември.

„Много хора вярват в нов вариант на парите - дигиталните пари, които ние наричаме криптовалути, техният брой се увеличава всеки ден, абсолютно вярвам, че бъдещето е в децентрализацията и в свободата на транзакциите. Не вярвам, че криптовалутите ще замения фиат валутите, но дават добра възможност на хора да трансферират пари помежду си".

Еволюцията на парите е от времето на размяна на стоки и услуги, каза още гостът, на бартерен принцип преди векове. Бартерът първо се е осъществявал чрез метал и други ресурси, после с монети и парични средства на хартиен носител, и днес е поредната стъпка, благодарение на блокчейн технологията.

"Какво е довело до тази стъпка, какво означава тя за бъдещето на парите, ще обсъждаме на конференцията с нашите гости и участници", каза още Березутска. Дори още да нямат интерес към криптовалутите, но да го обмислят, желаещите могат да присъстват на партито след конференцията.

Повече по темата - гледайте видеото.