Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Река Дунав е ресурс и потенциал за развитие, а не бариера

Деница Николова, зам. -министър на регионалното развитие, Светът е бизнес, 28.08.2018

22:00 | 28 август 2018
Деница Николова, зам. министър на регионалното развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Деница Николова, зам. министър на регионалното развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България приемаме река Дунав като граница и бариера заради историческата фактология. Но Дунав е основно ресурс и е потенциал за развитие. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според нея именно затова трябва да се изпълняват проекти, които са свързани с подобряване на плаваемостта на река Дунав.

„Към настоящия момент изпълняваме такъв проект за 24 млн. евро, финансиран от Европейската комисия. Общо 6 държави участваме в него. А подобряването на плаваемостта е нещо много важно и много критично“.

Тя обясни, че именно подобряването на плаваемостта осигурява и по-голям туристопоток.

„Ако ние осигурим плаваемостта на река Дунав да бъде увеличена във времето като брой дни в годината, ще дадем възможност България да стане много привлекателна дестинация по отношение на круизния туризъм“.

Николова добави, че това ще даде възможност и да се стимулира малкия и средния бизнес, защото всеки един турист ще вложи средства на територията на страната, когато дойде да я разгледа.

„Имаме невероятно и огромно културно-историческо наследство, което трябва да показваме и да стане видимо. Ние можем да станем наистина една много привлекателна туристическа дестинация по отношение на културно-историческия туризъм. Имаме огромен потенциал, който можем за използваме именно чрез река Дунав. Тя за нас трябва да подсигури свързаност, а тази свързаност можем да търсим отново чрез подобряване на плаваемостта“.

По думите ѝ друг потенциал е опазване на биоразнообразието.

„Имаме един проект, който се изпълнява като част от целите на Дунавската стратегия, който пък е свързан с изследване на биомасата за производство на зелена енергия. Това ще допринесе за енергийната сигурност на страната“.

Според Николова фокусът трябва да бъде върху по-стратегически ориентирани проекти за България.

„Разпокъсването в твърде много посоки с твърде малки проекти не води до своя видим ефект. А и не води до комфорта и увереността, че усилията, които влагаме, включително на политическо и на експертно ниво, дават своя принос“.

Вижте повече във видеото.