Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Армията се нуждае от програма за бързо превъоръжаване

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по национална сигурност, Светът е бизнес, 15.08.2018.

22:00 | 15 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента проблемът на българските въоръжение сили е един и той изисква цялото внимание на премиера, президента, Парламента, на министъра на отбраната, на началника на отбраната. Това е програма за превъоръжаване, която да направи нашите поделяния напълно съвместими с тези на другите съюзници. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по национална сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

"Всяко бавене, всяко разсейване с екзотични идеи, като връщане на строителни войски, връщане на наборна служба, създаване на някаква доброволна служба, която, ако започне дискусията за нея, ще видим, че създава повече проблеми, отколкото решава въпроси, ни откъсва от основната цел – решително превъоръжаване в рамките на НАТО и ЕС, със съюзниците, с цел технологично обновяване на нашата материална база. Защото ние не можем да разчитаме на индустрия, строена преди 40 – 50 години с руски лицензи".

Това заяви гостът и определи като напълно нереалистична в момента идеята за връщането на наборната служба.

По отношение на превъоръжаването на българските въоръжени сили България трябва да се сравнява с най-добрите от нашата категория, посочи още бившият военен министър – Румъния и Полша, които имат много добре развити програми за превъоръжаване.

"Има такъв формат – Формат Букурещ - 9, в който страните от Балтика до Черно море, т.е. - трите балтийски, Вишеградската група, Румъния и България, могат да си сътрудничат много интензивно, те са страни и от НАТО и от ЕС, като използват всички инструменти, механизмите на предното ротационно разполагане на сили с цел подобряване на подготовката и изграждане на високо ниво на оперативна съвместимост. Това трябва да прави България – целенасочено, фокусирано в направление бързо превъоръжаване и още по-бързо да се освободи от несъвместимата, остаряла, трудна за поддържане, опасна за живота на хората военна техника, останала от Варшавския договор".

В миналото у нас са отделяни от 6 до 10% от БВП за въоръжение, уточни гостът.

"Сега НАТО ни позволява с по-малко средства, с 2 % от БВП, да имаме една съвременна армия. В рамките на 10 години за това ни трябват 10 – 15 млрд. лева. Тези пари трябва да бъдат намерени по съществуващи механизми, но много по-важното е да бъдат управлявани добре".

Още от коментара и по другата тема - за напрежението в Черноморския регион, създавано от Русия – гледайте видеото.