Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Първата световна война промени облика на Балканите

Петър Тодоров от Института по национала история в Скопие - Република Македония, Енис Тулча от Университета Галатасарай в Истанбул, Турция и доц. Благовест Нягулов от Иститута за исторически изследвания към БАН, Светът е бизнес, 15.06.2018

22:00 | 15 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Безспорно най-големият урок, който научихме от Първата световна война е, че такава война не бива да се повтаря в историята на човечеството и света. От изключителна важност в момента е да няма радикализация на исторически и политически интереси, за да не се стига до войни. Това каза доц. Благовест Нягулов от Института за исторически изследвания към БАН, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Когато говорим за война, трябва да говорим за нея в контекста на времето ѝ. Не можем да раздаваме присъди, а само да извлечем уроци от тези събития“, посочи още той.

Петър Тодоров от Института по национала история в Скопие изказа същото мнение и добави, че и днес чувстваме последици въз основа на това как тълкуваме Първата световна война. В голяма част от балканските държави тя се чувства и като национална катастрофа. Войната е и най-голямата пречка за подобряване на отношенията между държавите на Балканите все още, добави той.

Промяната на Балканите след Първата световна война Енис Тулча от Университета Галатасарай определи като съществена и посочи, че причината е появяването на САЩ на европейската и световна сцена. Той добави, че дотогава те не са имали такова присъствие и не са искали да се месят в европейските дела, нито Европа да има отношение в създаването на тяхната държава. Все още се усещат последствията от действията на световния хегемон, който стават САЩ след Първата световна война, каза още Тулча.

Доц. Нягулов се съгласи с твърдението, че Първата световна война е продължение на двете Балкански войни, тъй като и по време на войната балканските държави продължават да водят политическите си конфронтации и да настояват исканията си за държавните граници.

Тодоров сподели същото мнение, но добави, че все пак Първата световна война трябва да се разглежда повече в нейния европейски и светски контекст, не би могла да се разглежда само като продължение на Балканските войни.

Според доц. Нягулов има положително развитие в балканските народи 100 години след войната, макар на пръв поглед това да не изглежда така.

Има промяна и света е научил своите уроци. Издига мира на пиедестал и това все повече се разбира и от балканските лидери.

„Все още има политически елити, които разсъждават както и преди 100 г., което може да доведе до нов повод за конфликти на Балканите, но не би могло да се каже, че мисленето не е променено", добави Тодоров.

Вижте във видео материала целия разговор.