Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какви са новите предизвикателства пред Европа?

Проф. Масимо де Леонардис, преподавател в Католическия университет в Милано, Светът е бизнес, 06.06.2018

22:00 | 6 юни 2018
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Европа е в много трудна ситуация и в неудобна позиция спрямо САЩ, Китай и другите големи държави. Това се определя най-вече факта, че в  Европа има множество държави, членки на едно обединение, но това все пак не е една цялостна и единна държава, което именно я поставя в това неудобно положение спрямо днешните велики сили. Това каза проф. Масимо де Леонардис, преподавател в Католическия университет в Милано, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Идентичността на Европа е важна, но тя трябва да се изгради не върху приемането на каквото и да е, а върху приемането на определени ценности“, добави още проф. Леонардис.

Според него има наличие на нови предизвикателства пред Европа, но може да се каже, че на континента има мир.

Популизмът определи като едно от новите предизвикателства пред ЕС, тъй като самият той връща проблеми в Европа, който не е могъл да реши.

Леонардис посочи анексирането на Крим чрез военни действия от Русия като голям проблем, но уточни, че все пак руската политика не бива да бъде свеждана само до този факт. Според него в самата Европа има разделение на отношението на различните държави спрямо Русия.

Наблюдаваме различно отношение на европейските държави спрямо Русия. В източните държави и балтийските, най-вече в Полша, виждат Русия като проблем, като заплаха. Страните от Средиземноморския басейн пък виждат Русия като партньор за решаване на конфликтни ситуации най-вече в Близкия Изток.

Проф. Леонардис коментира, че не можем да говорим за заплаха в следствие на сближаването на Русия и Турция. Той определи това по-скоро като белег колко объркана всъщност е международната ситуация и как една страна членка на НАТО се сближава с основния враг на НАТО.

Като „гаранция за стабилност“ той посочи членството на България в ЕС и НАТО и допълни, че Балканите не са толкова стабилни, колкото Западна Европа, но за момента няма нищо притеснително.

Според него, Босна и Херцеговина и Косово са държавите, създаващи „леки главоболия“, тъй като в едната държава има междуетническо съжителство, а другата все още не е международно призната. Леонардис допълни, че докато има международни гаранции и участие на Международната общност, няма причина и за притеснение относно тези страни.

Проф. Масимо де Леонардис беше гост на конференцията „Християнските корени на Европа“, проведена във Велико Търново, 25-27 май 2018 г. 

Вижте във видео материала целия разговор по темата.