Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Митовете за Хитлер и защо днес в Европа се надига духът на нацизма?

Харис Влавианос, гръцки историк, Светът е бизнес, 05.06.2018

22:00 | 5 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предполага се, че Хитлер си е водил дневник в затвора. Този дневник е изгубен и в момента не съществува. В книгата „Тайният дневник на Хитлер“ именно този дневник е възпроизведен и възстановен. Разказът се води от първо лице – Хитлер говори за себе си и за това какво мисли. Това каза Харис Влавианос, гръцки историк и автор на книгата „Тайният дневник на Хитлер“, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Светът щеше да бъде много по-различен, ако не беше съществувал Хитлер. Това обаче не означава, че нямаше да имаме друг вид кризи. Евентуално щяхме да имаме други войни, но светът, какъвто го познаваме днес, е последствие на някои от решенията, които е взел самият Хитлер.

Причината за наличието на толкова много митове за личността на Хитлер Влавианос посочи в желанието на хората за търсене на тайни и конспирации. Той допълни, че голяма част от нациите се крепят и са единни именно на базата на създаването на подобни митове. Като роля на историците отбеляза демитологизирането на подобни личности, което да доведе до стабилни и верни основи.

По темата за възраждането на фашизма в Европа Влавианос определи икономическите фактори и неграмотността като основна причина за това явление. Той добави, че вина имат правителствата на държавите и невъзможността да осигурят добро бъдеще и сигурност за гражданите си.

Нека не забравяме, че живеем в една епоха на крайно потребителство, в едно консумативно общество. Има стремеж към пълното щастие и този, който не може да участва в това или да го притежава, е отхвърлен от обществото

По повод завръщането към крайните идеологии Влавианос каза, че много често самите лидери на държави подхранват тези идеологии. Национализмът също се подкрепя от правителствата.

За сметка на това при демокрацията се наблюдава криза както в Западна Европа, така и в САЩ. Причината е в големия брой хора, които не са получили от демокрацията това, което са очаквали и в следствие на това се обръщат срещу нея. Демокрацията е бавен процес, изискващ бавни процедури. Лидери, които обещават преки и бързи резултати печелят много по-бързо привърженици, каза още Влавианос.

В такива времена единството на Европа е от изключително важно значение за стабилността на държавите в нея.

На Европа не бива да се гледа просто като на икономически съюз, на един обикновен пазар. Трябва да има фокус върху културната страна. Очевидна и наложителна е необходимостта отново да преоткрием и да издигнем европейските си ценности. Да издигнем онова, което ги обединява, а не онова, което ги разединява.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.