Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Добре е, че България се върна като лидер в Западните Балкани

Проф. Мариян Гюровски, експерт по национална сигурност в университета "Св.Кирил и Методий" в Скопие, Светът е бизнес, 04.06.2018

22:00 | 4 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години, преди идването на власт на реформаторското правителство на Зоран Заев, Македония беше изолирана държава. Сега правителството в Скопие е посветено на реформаторския подход, на европейските ценности и желанието за промяна върна европейския дух в Македония. Това каза проф. Мариян Гюровски, експерт по национална сигурност в университета "Св.Кирил и Методий" в Скопие, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Като най-голям политически успех за страната той посочи преговорите с Гърция за името на Македония. 

Най-големият успех на правителството на Зоран Заев е, че то се посвети да преговоря с официална Атина и според информацията с която разполагаме Македония и Гърция са много по-близо до намирането на решение на спора за името. Надявам се , че до края на юни ще се стигне до постигането на решение между двамата премиери. 

Ако Македония не получи покана за членство в НАТО на предстоящата среща на върха или до края на 2018 г. има възможност да се повторят политическите кризи и рисковете за сигурността и да стигне до дестабилизация, коментира още Гюровски.

 

Руското влияние в Македония е повече от очевидно и има наличие на агресивни изявления на самия посланик на Русия в Скопие. Също така, не трябва да бъде подценявано влиянието в културен и религиозен план на Турция върху  Македония, което може да се превърне в риск през следващите 5-7 години с оглед на модела на управление, който използва турския президент Ердоган не само в собствената му страна , но и в Босна, част от Сърбия и Македония.

Добре е, че България се върна като лидер в Западните Балкани, допълни Гюровски. Той отбеляза опасността при шестте държави от Западните Балкани, които преди това полека, но сигурно се връщаха към югославизацията.

Много е добре, че Република България с председателството на ЕС, успя да върне като приоритет за ЕС - Западните Балкани. 

Вижте във видео материала целия разговор по темата.