Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бизнесът между България и Македония притежава огромен потенциал за развитие

Владимир Владимиров и Никола Попилиев, Българо-македонски бизнес клуб, Светът е бизнес, 03.10.2017

21:38 | 3 октомври 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Естествено е и в сферата на бизнеса да се мисли за по-голямо развитие на отношенията между Македония и България. Именно затова Българският културен клуб в Скопие реши да предприеме стъпката да създаде Българо-македонски бизнес клуб като чат от структурата си.

Това каза в интервю пред Николай Кръстев председателят на Българо-македонския бизнес клуб (БМБК), който бе създаден в края на септември в Скопие, Никола Попилиев. Пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria застана и един от високопоставените представители на бизнес организацията от българска страна Владимир Владимиров. Предаването е „Светът е бизнес“.

Според Попилиев в досегашното развитие на бизнес отношенията по оста София-Скопие голямо влияние са оказвали политическите фактори. „Специално по време на правителството на Груевски върху отношенията в самата Македония, а и върху тези с околните държави, рефлектираше един деспотизъм, в Македония се допускаха да влязат компании, които той желаеше“, посочи той.

„Бизнес клубът желае да подтикне влизането на реалния бизнес от България“, добави Попилиев.

Председателят на БМБК акцентира и на важността от изграждането на трансевропейския Коридор №8, който би могъл да даде една изцяло нова основа на икономическите взаимоотношения между двете страни, например измествайки линията Север-Юг в посока Изток-Запад. Така например пристанището в Бургас би могло да измести по важност това в Солун, по този начин преобръщайки текущата търговска конюнктура в региона.

„След разпадането на Югославия гръцкият бизнес, който тогава имаше най-големи възможности, взе най-апетитните части от македонската икономика, като тези, които бяха приватизирани например. Но поради неразбирателството между двете държави заради спора за името гръцкият бизнес съвсем естествено се изтегли“, каза на свой ред Владимир Владимиров.

„В последствие се получи един вакуум, при който някои големи български компании се възползваха от възможностите за навлизане в Македония – такива са някои банки, както и множество малки и средни предприятия в сектора на услугите, на инфраструктурата, търговията с храни и т.н. Интерес факт е, че извън страните от ЕС, Македония е вторият по големина партньор на България по отношение на износа“, добави той.

„Единствената държава извън ЕС с по-голям дял е Турция. Тоест двумилионна Македония е по-важени стратегически партньор, отколкото Руската федерация и е наравно с Китай. Стокообменът е около половин милиард лева, като ще продължава да расте значително“, категоричен бе събеседникът в предаването.

По думите на Владимиров в момента на бизнес отношенията между двете държави оказват положително влияние множество фактори, в това число и политическите такива.