Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как ще протече оттеглянето на Фед от политиката за количествени улеснения

Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management, Светът е бизнес, 21.09.2017

21:00 | 21 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Фед да запази лихвените нива непроменени не поднесе изненади. Срещата премина изключително плавно. Пазарите реагираха по очаквания начин, което се смята за позитив от страна на Федералния резерв. В последните години той се трансфромира не толкова в навигатор на икономиката, колкото започна да подготвя пазарите и да настройва очакванията на инвеститорите, така че след важни срещи като тази да не се случват някакви изненади.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков изпълнителният директор на Concord Asset Management Петко Вълков.

По думите на госта в студиото това да не се случват изненади е много важно, особено в настоящия момент, когато се очаква постепенно отказване от политиките на количествени облекчения.

„В резултат на програмата за количествени улеснения Фед придоби активи за над $4,5 трлн. Краят на тази политика няма непременно да бъде свързано с прибиране обратно на ликвидност от страна на Фед. Тоест няма да има разпродажба на активи, няма да има натиск върху цените, няма да има пазарен натиск за увеличение на лихвите. Защото когато имаме един голям пазарен играч, който започва да разпродава ДЦК, доходността по тях се повишават, което респективно води до повишаване на лихвите“, добави той.

„Такова безконтролно действие не може да бъде допуснато от Федералния резерв. Затова те казват, че просто ще оставят портфейлът да падежира от само себе си и то с контролен темп – първоначално с по $10 млрд. месечно падежиращи ДЦК, които няма да бъдат заменени, съответно активите ще спаднат, постепенно ще се стигне до нива от по $50 млрд. за месец“, посочи още Вълков.

„Нормално е тази политика да протече и с плавно повишение на лихвите“, уточни още финансистът.