Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България в еврозоната – отговорът на образованието

Маурицио Далокио и Леонардо Етро от университета Bocconi, Емилия Занкина, първи зам. ректор на Американския университет в България, Светът е бизнес, 03.04.2017

21:00 | 3 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Аз съм голям поддръжник на евероинтеграцията и мисля, че не трябва, в контекста на Brexit, да забравяме, че Великобритания винаги е била странен и леко нежелаещ член на ЕС. През годините ЕС се разви много и всички държави, особено тези от Източна Европа, спечелиха много от това. Не трябва да забравяме това. Но въпреки това, смятам, че във момента влизането на България в еврозоната не би било добре за България, но като дългосрочна цел това. Подобна стъпка в краткосрочен план би повишило цените и би подсилило реториката на националистите и популистите.

Това каза в студиото на „Светът е бизнес“ първият заместник ректор на Американския университет в България Емилия Занкина. Гости в студиото на предаването с водещ Ивайло Лаков бяха и Маурицио Далокио и Леонардо Етро от университета Bocconi. Темата – световните процеси прекарани през призмата на хората, занимаващи се с образование. Фокус бе поставен и на обявената съвместна магистърска програма на италианката образователна институция и Американския университет в България.

"При наличието на настоящото обвързване на лева с еврото, смятам, че е въпрос на време страната да влезе в еврозоната. Българската икономика се развива. България развива поведение, което съответства напълно на очакваният на ЕС. Това също е част от необходимите условия за да бъде отворена вратата към членство в еврозоната", коментира на свой ред Маурицио Далокио.

"По мое мнение, в средносрочен план България ще влезе в еврозоната. Може би е по-добре да се поизчака малко. Защото в основните страни-членки на ЕС има известна нестабилност. Предстоят много важни избори, които ще окажат важен ефект. С оглед на това би било разумно да се поизчака, за да може да влезе България в еврозоната по един силен начин", каза Леонардо Етро.

Подробности по темата, коментари по най-важните световни събития, както и подробности за съвместната магистърска програма на двата университета и динамиките в образованието като цяло вижте тук: